latinica  ћирилица
25/05/2018 |  12:09 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Lukač: Uvjeren sam da su me saradnici korektno informisali

Uvjeren sam da su me saradnici korektno informisali o svim detaljima istrage u slučaju tragičnog stradanja Davida Dragičevića i stojim iza svake riječi iz Izvještaja koji sam predočio na sjednici Narodne skupštine, rekao je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, odgovarajući na pitanja članova Anketnog odbora, koji je formiran s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Lukač je naglasio da nikada nije rekao da je pokojni David boravio u kući za koju postoji sumnja da je opljačkana, nego je, kaže, iznosio podatke na osnovu analize snimaka kontrolnih kamera.

"Na ovoj sjednici sam iznio ono šta je napisano u izvještaju koji je proslijeđen Okružnom tužilaštvu Banjaluka. Tada nisam rekao da je David izvršio provalu u kuću porodice Rađen, nego da postoji snimak njegovog navodnog dolaska i nisam govorio na koji način su dospjeli predmeti iz kuće u njegove džepove", rekao je Lukač u izjavi pred Anketnim odborom Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da ne postoje problemi u saradnji Policije i Tužilaštva koji mogu da dovedu do težih posljedica u rješavanju određenih slučajeva, ali da saradnja uvijek može biti bolja.

"Od javnosti imamo zahtjeve da pričamo istinu i iznesemo ono što imamo, što smo radili i radimo, a saradnici me ispravno informišu u vezi sa ovim slučpajem", naglasio je Lukač.

On je podsjetio da MUP nije ni na koji način kvalifikovao Davidovo stradanje.

"Rekao sam da do trenutka kada je MUP predao izvještaj Tužilaštvu nisu bili elementi krivičnog djela, a ni do danas nemamo osumnjičenih lica. Ne osjećam se odgovornim za bilo koji detalj u istrazi koja se vodi profesionalno i odgovorno. Sve što sam izjavio govorio sam iz izvještaja i ako budu utvrđeni elementi krivičnog djela onda treba svi da se uključimo da bude pronađen onaj koji je izvršio krivično djelo", istakao je Lukač.

Prema njegovim riječima, strukture MUP-a su zajednički donijele odluke da bude održana konferencija za novinare 26. marta, s ciljem transparentnosti.

Sjednica Anketnog odbora nastavljena je nakon petominutne pauze, jer je ministar Lukač odbio da odgovara na pitanja Borislava Radovanovića koji je član ovog odbora ispred grupe "Pravda za Davida".

Podsjećamo da je Lukač na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske izjavio da je Radovanović psihički bolestan čovjek koji je tri puta liječen, suspendovan iz policije, a koji sada iskorištava psihičko stanje Davora Dragičevića.

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Dalibor Vrećo rekao je danas da ovo tužilaštvo utvrđuje sve činjenice koje se odnose na stradanje Davida Dragičevića i da još nema sumnje da je počinjeno krivično djelo.

Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Republike Srpske Želimir Lepir rekao je da tužilaštvo istražuje mogućnosti eventualnog podmetanja određenih predmeta u džepove stradalog Davida Dragičevića u periodu od pronalaska tijela do obdukcije.