latinica  ћирилица
25/05/2018 |  13:51 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (FOTO)

Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu održana je plenarna sjednici koju je vodio ruski predsjednik Vladimir Putin. U Sankt Peterburgu je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Dodik i ministar energetike Srbije Aleksandar Antić, uz francuskog predsjednika Emanuela Makrona i japanskog premijera Šinzo Abea i direktroku MMF-a Kristin Lagard, učestvovali su na plenarnoj sjednici.

Milorad Dodik i Aleksandar Antić (Foto: RTRS)

Predsjednik Rusije, u uvodnom izlaganju, istakao je da se trenutno u sistemu međunarodnih odnosa odmjeravaju snage, upozorivši da bi izlazak bilo koje zemlje iz određenog ugovora i kršenje dogovora, donijeli velike rizike i gubitke na globalnom nivou.

On je rekao da su ekonomske sankcije postale politički instrument koji se koristi za "gušenje konkurencije ili iznuđivanje ustupaka".

Putin je rekao da će Rusija djelovati u svom najboljem interesu prilikom pravljenja plana razvoja ekonomije, ali neće nanositi štetu drugim zemljama.

- Mi ćemo prevashodno djelovati u našem nacionalnom interesu, što je sasvim prirodno za bilo koju suverenu državu, ali naši interesi mogu se promovisati na različite načine, ili ignorisanjem drugim ili poštovanjem stavova drugih - rekao je Putin.

Ruski predsjednik je naglasio da je potrebno shvatiti da je svijet danas međusobno povezan i države zavise jedna od druge, te da svjetske ekonomije imaju ogromnu odgovornost za zajedničku budućnost.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je takođe na forumu, pozvao je na poboljšanje veza Rusije i EU.

 

(izvor: SPIEF)