latinica  ћирилица
25/05/2018 |  14:17 ⇒ 19:54 | Autor: SRNA

Vrećo: Tužilaštvo utvrđuje sve činjenice

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Dalibor Vrećo rekao je danas da ovo tužilaštvo utvrđuje sve činjenice koje se odnose na stradanje Davida Dragičevića i da još nema sumnje da je počinjeno krivično djelo.
Dalibor Vrećo - Foto: RTRS
Dalibor VrećoFoto: RTRS

"Moram saopštiti da se prvi put saslušava tužilac, a da istraga nije završena. Zato ne mogu da odgovorim na pojedina pitanja", rekao je Vrećo u izjavi Anketnom odboru Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naveo da niko od tužilaca nije prisustvovao obdukciji tijela stradalog Davida i da je izdao naredbu za toksikološku analizu.

Vrećo kaže da nema informaciju da li je Tužilaštvo bilo obaviješteno o nestanku Davida i da je u istragu uključen kada je tijelo pronađeno, odnosno 26. marta.

"Sve sam radio uz konsultacije sa glavnim okružnim tužiocem Želimirom Lepirom. Iznošenje činjenica na konferenciji za novinare u vezi ovog slučaja nema značaj, jer je značaj samo u mom tužilačkom spisu", dodao je Vrećo.

On je istakao da o rezultatima istražnih radnji ne može da govori zbog istrage i da nalaz vještačenja iz Zagreba još nije dostavljen Tužilaštvu, a da se vještačenja rade i u Beogradu.

"Tužilac donosi naredbu o sporovođenju istrage kada postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo. Tužilaštvo još nije kvalifikovalo djelo, jer sprovodimo istražne radnje na utvrđivanju činjenica da li je smrt Davida prouzrokovana krivičnim djelom ili nije", rekao je Vrećo i dodao da bi naredbu o sprovođenju istrage donio da ima sumnju da je počinjeno krivično djelo.

On je naglasio da bez obzira na sve Tužilaštvo preduzima sve radnje u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

"Utvrđivaćemo da li su postojali eventualni propusti u radu pojedinih organa. Ako bude utvrđeno, adekvatno ćemo reagovati. O svakoj tužilačkoj odluci javnost će biti blagovremeno obaviještena, a do sada smo saslušali brojne svjedoke i uradili vještačenja i sa policijom preduzimamo sve na utvrđivanju činjenica koje su doveli do Davidove smrti", dodao je Vrećo i napomenuo da niko na njega ne vrši pritisak, niti ga može izvršiti.

Nakon Vreće, izjavu će dati glavni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da je uvjeren su ga saradnici korektno informisali o svim detaljima istrage u slučaju tragičnog stradanja Davida Dragičevića i dodao da stoji iza svake riječi iz Izvještaja koji je predočio na sjednici Narodne skupštine,