latinica  ћирилица
25/05/2018 |  15:32 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

MUP Srpske demantuje navode Mektića

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske demantovalo je navode ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića iznesene u emisiji Puls, BN televizije.
MUP Republike Srpske -
MUP Republike Srpske

Demantij prenosimo u cijelosti:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske demantuje navode ministra bezbjednosti Dragana Mektića, koji se odnosi na rad MUP-a, iznesene u emisiji "Puls", a koja je emitovana na BN televiziji dana 24.05.2018. godine. Navedene izjave zasnivaju se na netačnim informacijama, koje stvaraju nepovjerenje građana u rad institucija Republike Srpske, što je najteža posljedica ovakvih i sličnih izjava.

U vezi sa izjavom ministra Mektića da pripadnici MUP-a treba energičnije da postupaju u slučaju Dragičević, podsjećamo ministra Mektića da je na ovom predmetu direktno angažovano više desetina policijskih službenika više organizacionih jedinica MUP-a, vještaci različitih oblasti iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije, nadležno tužilaštvo, te konsultovani stručnjaci FBI-a.

Policijski službenici su u okviru ovog predmeta obavili više stotina kriminalističko-tehničkih, operativnih i istražnih mjera i radnji u kojima je obrađeno preko 170 lica, o čemu je dostavljen Izvještaj nadležnom Tužilaštvu.

U konkretnom slučaju, Ministarstvo je javnosti omogućilo uvid u cjelokupan postupak, i to izlaganjem ministra u Narodnoj skupštini, ali i u okviru postupka pred Anketnim odborom koji je u toku.

Izjava ministra Mektića da je moguće da je neko iz MUP-a umiješan u slučaj Dragičević je, kako i on sam navodi, zasnovana na neprovjerenim, odnosno "svakakvim informacijama i indicijama". Ove izjave su tendenciozne i štete institucijama Republike Srpske.

Takođe, informaciju da pripadnici MUP-a Republike Srpske rade u noćnim klubovima i da se bave nedozvoljenim prometom narkotičkih sredstava, kategorički odbacujemo.

Ukoliko građani eventualno imaju informacije o nezakonitim ponašanjima pripadnika MUP-a, pozivamo ih da iste dostave policiji.

Podsjećamo da MUP Republike Srpske kontinuirano preduzima mjere i radnje na sprečavanju zloupotreba opojnih droga, te da će sa ovim aktivnostima nastaviti u narednom periodu.

Naime, u proteklom vremenskom periodu izveden je veliki broj policijskih akcija, u kojima je slobode lišen veći broj lica, protiv kojih je podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnim tužilaštvima. U okviru ovih akcija oduzete su i veće količine narkotičkih sredstava, a javnost je o svemu bila blagovremeno upoznata.

Sve izjave visoko pozicioniranih ličnosti u BiH koje su u vezi sa teškim tragedijama i situacijama, a temelje se na neprovjerenim činjenicama su za svaku osudu i njima se samo podstiče širenje netačnih i neprovjerenih informacija, te stvaranje novih, što otežava rad nadležnih institucija.