latinica  ћирилица
25/05/2018 |  16:28 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

Bijeljina: Izgradnja kanalizacije- problemi za građane

Izgradnja kanalizacije u Bijeljini, iako se nesporno radi o značajnom ekološkom projektu, donijela je građanima i brojne probleme. Otežano je odvijanje saobraćaja u gradu, jer se istovremeno radi na više prometnih lokacija. Kapitalni projekat o čijoj važnosti su svi saglasni ima i problema, ali kada se oni pojave izgleda da niko nije nadležan da ih rješava.

Stanari nove zgrade u Ulici Dušana Baranina žalili su se zbog neprijatnih mirisa koji dopiru iz kanalizacionih ispusta u kanal. Tvrde da se radi o fekalnoj kanalizaciji.

- Ispred naše zgrade izlazi fekalna kanalizacija. Јa sam se žalio vodovodu, ali kažu da to nije u njihovoj, već u nadležnosti opštine, a u opštini kažu da su to predali Vodovodu - kaže stanar Mladen Odić.

U preduzeću Vodovod i kanalizacija tvrde da se direktno u kanal Dašnica već 50 godina ispušta samo kišna kanalizacija.

- Fekalna kanalizacija definitivno nije nijednim svojim dijelom spojena u kanal Dašnicu, a ako ima nekih sporadičnih nelegalnih to je već pitanje drugih institucija i inspekcija - navodi Dragan Đokić, tehnički rukovodilac u službi za upravljanje kanalizacijom.

Nedavno je došlo i do izlivanja vode iz kanala Dašnica kroz cijevi za prikupljanje oborinskih voda u Ulici Petra Kočića.

Iz Voda Srpske saopšteno je da je nivo vode u kanalu Dašnica palnski povećan zbog hidrauličnih mjerenja, ali da preduzeće Vodovod i kanalizacija mora da provjeri funkcionalnost izlaznih glava kišnih kolektora. U Vodovodu odbacuju ovakve prijedloge.

Kanalizacioni sistem koji se gradi u Bijeljini uzrokovao je i brojne probleme u odvijanju saobraćaja. Od jesenas vozila ne saobraćaju Ulicom Srpske vojske, koja je jedna od najprometnijih u gradu, a za saobraćaj su zatvorene još neke ulice.