latinica  ћирилица
25/05/2018 |  16:46 ⇒ 22:21 | Autor: RTRS

NP Sutjeska obilježava 55 godina postojanja

Nacionalni park Sutjeska obilježava 55 godina postojanja. Na svečanoj akademiji istaknut je značaj ulaganja u puteve, nove smještajne vile i privlačenje sve više turista iz cijelog svijeta. Najavljena je i skora sanacija klizišta u memorijalnom kompleksu Dolina heroja.
Sutjeska - akademija - Foto: RTRS
Sutjeska - akademijaFoto: RTRS

U istoriju najstarijeg nacionalnog parka u Srpskoj i BiH mnogo je stalo. Izgradnje sedamdesetih godina prošlog vijeka prisjeća se i osamdesetčetvorgodišnji Nedžib Aganović, jedan od bivših direktora. Ističe da je oduševljen sadašnjim razvojem.

- Vidim da je veliki entuzijazam i da će Sutjeska doživjeti još veći procvat - kaže Aganović.

Istorija Nacionalnog parka ukoričena je i u monografiju "Sutjeska", čiji je autor Đorđe Vuković.

Prirodne i kulturno-istorijske rijetkosti NP Sutjeska mamac su za sve više turista. Iz NP najavljuju obnovu infrastrukture i podizanje novog smještaja.

- Otvorili smo nove objekte, a bilježimo sve više posjeta - navodi Dejan Pavlović, direktor NP Sutjeska.

Uskoro počinje i sanacija klizišta za šta će biti potrebno dva miliona KM. Polovinu je obezbijedila Vlada Srpske, ostatak stiže iz Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Nacionalni park Sutjeska, s najstarijom prašumom Perućica, planinama Maglić, Volujak i Zelengora prestižni američki časopis Gir patrol svrstao je među 25 top turističkih destinacija.