latinica  ћирилица
26/05/2018 |  08:34 ⇒ 16:23 | Autor: SRNA

Danas Svesrpski sabor "Krušedolska zvona"

U manastiru Krušedol na Fruškoj Gori danas će biti održan tradicionalni Svesrpski sabor "Krušedolska zvona 2018".
Krušedol - Foto: RTRS
KrušedolFoto: RTRS

Sabor će okupiti izbjegle i prognane Srbe iz Hrvatske i BiH, njihove prijatelje iz Srbije i sunarodnike iz zemalja regiona i dijaspore, izjavio je Srni predsjednik Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

Budimir je rekao da je poziv na 12. tradicionalni Krajiški crkveno-narodni svesrpski sabor upućen i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kao i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Prema njegovim riječima, Krušedolsku besjedu ove godine govoriće direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković.

Budimir je dodao da će episkop sremski Vasilije sa sveštenstvom Sremske eparhije, u manastirskoj Crkvi Blagovještenja Presvete Bogorodice, služiti liturgiju i parastos za sve Srbe poginule i nestale tokom 20. vijeka.

"Liturgija i parastos će početi u 9.30 časova, a po završetku u manastirskoj blagovaonici na Trpezi ljubavi biće poslužen ručak. Poslije Trpeze na pozornici ispred manastira biće održan prigodan kulturno-umjetnički program", rekao je Budimir.

Prema njegovim riječima, program predstavlja smotru duha i narodnog stvaralaštva izvornih muških i ženskih pjevačkih grupa.

"Nastupiće više kulturno-umjetničkih društava koja čuvaju običaje, folklor i tradiciju zavičaja. U programu će, osim glumaca i pjesnika, učestvovati i izvorne pjevačke grupe, kao i više kulturno-umjetničkih društava sa područja Republike Srpske", naveo je Budimir.

On istakao da ovogodišnje okupljanje u manastiru Krušedol ima poseban značaj.

"Ove godine se obilježava 100 godina od osnivanja Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, a tim povodom biće organizovan i naučni skup `Srpska Krajina u Јugoslaviji i Hrvatskoj`", rekao je Budimir.

On je najavio da se na ovogodišnji Sabor, osim izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i BiH, kao i njihovih prijatelja iz Srbije, očekuje se dolazak i sunarodnika iz zemalja regiona i dijaspore.

Svesrpski sabor "Krušedolska zvona" organizuju Asocijacija izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske i Udruženje Slavonaca iz Inđije.

Finansijski, tehnički i organizaciono, i ove godine podržalo Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.

Manastir Krušedol je zadužbina porodice Branković, posljednjih srpskih despota u Sremu, a sagrađen je između 1509. i 1514. godine.