latinica  ћирилица
26/05/2018 |  10:15 ⇒ 12:51 | Autor: SRNA

SDA bira kandidata za člana Predsjedništva bih

U Sarajevu će danas biti održana konvencija Stranke demokratske akcije, na kojoj bi trebalo da bude izabran kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Generalni sekretar SDA Halid Genjac rekao je za portal "Vijesti" da je Kadrovska komisija SDA ustanovila listu od četiri kandidata o kojima će se članovi Konvencije izjasniti tajnim glasanjem.

Kadrovska komisija SDA dostavila je Predsjedništvu stranke imena Denisa Zvizdića, Šefika DŽaferovića, Safeta Softića i Sebije Izetbegović kao kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Zvizdić je odustao od kandidature na sjednici Predsjedništva SDA, a nekoliko dana nakon toga i direktor Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović odlučila da ne prihvati kandidaturu.

Genjac je naveo da je na Konvenciji predviđeno obraćanje predsjednika SDA o agendi SDA za period do 2026. godine, odnosno o politici i ciljevima stranke do 2026. godine, dok je druga tačka provođenje tajnog glasanja o izboru kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda.

Predsjedništvo SDA utvrdilo je prijedlog da Ramiz Salkić bude kandidat za potpredsjednika Republike Srpske.