X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
26/05/2018 |  14:30 | Izvor: B92

Skrivene prednosti kafe po naše zdravlje

Mnogo je onih koji početak dana ne mogu da zamisle bez kafe. Međutim, moguće je da postoje skrivene zdravstvene prednosti u zrnima ovog napitka.
Pozitivan uticaj kafe - Foto: B92
Pozitivan uticaj kafeFoto: B92

Na primjer, jedno istraživanje ukazuje da kafa može da smanji rizik od dijabetesa, prenosi Bi-Bi-Si. Prema studiji, svaka dodatna šoljica kafe smanjila je rizik za 7 odsto.

Kako se čini, konzumiranje kofeina takođe pomaže u zaštiti od Parkinsonove bolesti. Doduše, način na koji kofein djeluje u prevenciji ove bolesti još nije do kraja istražen.

Interakcija kafe sa bolestima poput raka je komplikovan proces. U nekim slučajevima rak jetre se djelimično smanjivao konzumiranjem kafe. Kod drugih vrsta raka, pozitivni efekti kafe nisu bili toliko vidljivi ili ih uopšte nije ni bilo.

Međutim, priča o uticaju kafe na zdravlje nije u potpunosti dobroćudna.

Na primjer, kod nekih slučajeva bio je primjetan rast rizika od srčanog udara otprilike jedan sat nakon konzumiranja kafe, i to kod onih ispitanika koji nemaju naviku ispijanja kafe, piše Indeks.

Bez obzira na to, opširne studije pokazale su da ljudi koji redovno piju kafu žive duže. To znači da kafa ipak ima više uticaja na nas od običnog razbuđivanja.