latinica  ћирилица
26/05/2018 |  17:21 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Bratunac- Uskoro navodnjavanje na 440 hektara

Projekat izgradnje akumulacija i sistema za navodnjavanje na teritiriji opštine Bratunac je pri kraju, a završetak radova očekuju se do početka sezone branja malina.

Vrijednost projekta koji realizje Ministarstvo poljoprivrede i opština Bratunac posredstvom programa Svjetske banke iznosi 9,2 miliona KM.

Uvođenjem sistema za navodnjavanje i instalacijom bunara, poljoprivrednici, a posebno malinari očekuju znatno veće prinose voća.

Proizvođač malina Milorad Stević smatra da bi uz pomoć navodnjavanja ostvarivali i do 30 odsto veći prinos.

Realizacijom ovog projekta, svih 2.000 domaćinstava koja se bave proizvodnjom malina, ali i drugom poljoprivrednom proizvodnjom imaće mogućnost navodnjavanja.

Zoran Savić, iz Udruženja malinara, vjeruje da će im navodnjavanje biti od velike koristi već od naredne sezone, jer je, kako ističe, ovdje budućnost u malinarstvu.

Projektom čija je vrijednost oko 9,2 miliona KM biće pokriveno svih 27 bratunačkih mjesnih zajednica.

Aleksandar Macanović, Ministarstvo poljoprivrede Srpske, kaže da su u toku završni radovi na montaži pumpi i hidranata, a planirana površina za navodnjavanje je oko 440 hektara.

Malinari ovu sezonu dočekuju sa mnogo optimizma. Očekuju bolju cijenu nego prošlogodiših 1,9 maraka po kilogramu ovog voća.

U Srednjem Podrinju sezona branja malina počinje za petnaestak dana. Prve procjene govore da će rod ovog voća biti na nivou prošlogodišnjih 2.500 tona.