latinica  ћирилица
26/05/2018 |  20:25 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Privrednici sa juga Srbije u posjeti Istočnom Sarajevu

Mogućnosti unapređenja privredne i turističke saradnje bile su u fokusu sastanka delegacije Јablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga iz Srbije, sa predsjednikom Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubišom Ćosićem. Nakon Banjaluke i Mrkonjić Grada, delegacija iz Srbije upoznala se i sa potencijalima sarajevsko-romanijske regije.

Interesovanje privrednika za međusobnom saradnjom je obostrano. Iako ona u izvjesnoj mjeri već postoji, prostora za unapređenje i te kako ima.

Goran Јović, direktor Regionalne privredne komore Јablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, kaže da ta regionalna privredna komora pokriva oko 2.800 preduzeća sa 14.000 preduzetnika, te da neki od njih već sarađuju sa privrednicima i Srpskoj, posebno na području Istočnog Sarajeva. Naveo je da su privrednici iz tog okruga prisutni sa komapanijama  poput Simpa, Alfe, Hemigala i Keramike Leskovac.

- Nama je Srbija najvažniji spoljnotrgovinski parner, a iz Srbije uvozimo mnogo prehrambenih proizvoda. Nemamo zadovoljavajuću pokrivenost izvoza uvozom Srbije, ona se kreće negdje oko 50 odsto i stalo nam je da u međusobnoj komunikaciji i što boljoj prezentaciji naših potencijala popravimo kvalitet naše spoljnotrgovinske razmjene - naveo je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

O mogućnostima saradnje sa jugom Srbije biće upoznate sve lokalne zajednice u Srpskoj.

Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske, istakao je da je važno predstaviti interesovanja privrednika iz Srbije da na bazi njihovih iskustava i kompanija koje imaju svoja sjedišta u ovom okrugu, bude ostvaren određen nivo saradnje. Njabitnije je, navodi Ćosić, što je ovim sastankom napravljen prvi korak, a to je povezivanje preduzeća.

Uz privrednu, razvijaće se saradnja i u svim ostalim segmentima. Vukovci iz Leskovca uskoro bi trebali na ekskurzije po Srpskoj, a u ovom bratskom gradu Banjaluke i Bijeljine ističu mogućnosti turističke saradnje, jer je ova lokalna zajednica organizator prestižnih festivala, karnevala i svjetski poznate roštiljade.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetković kaže da ta manifestacija privlači mnogo ljudi iz bivših jugoslovenskih republika, ali i iz ostalih zemalja.

A uz turističke potencijale i Јahorinu, gostima iz Srbije danas su predstavljene i mogućnosti drvne industrije i investiranja u poslovnu zonu nekadašnjeg Famosa.

Načelnik Pala Boško Јugović nada se da će se otvoriti određeni privredni kapaciteti na području ove opštine, koji bi zajedno sa partnerima iz Srbije pružili mogućnosti da se otovore nova radna mjesta.

U okviru posjete Republici Srpskoj, gosti iz Leskovca, Vranja i Lebana, čiji je domaćin bila Privredna komora Srpske, posjetili su i Јahorinu i Andrićgrad.