latinica  ћирилица
27/05/2018 |  11:08 ⇒ 13:06 | Autor: RTS

Baradkar: Istorijski dan za Irsku, glasanje za buduću generaciju

Referendum kojim se otvara put za legalizaciju abortusa predstavlja istorijski dan za Irsku i veliki je čin demokratije, poručio je premijer Leo Varadkar, nakon objavljivanja zvaničnih rezultata kojim je potvrđena velika pobjeda zagovornika prava na abortus.
Leo Varadkar - Foto: RTS
Leo VaradkarFoto: RTS

"Nedavno sam rekao da će ovo biti jedno glasanje u generaciji. Danas vjerujem da smo glasali za buduću generaciju".

Zvaničnici izborne komisije u Irskoj potvrdili su rezultate izbornih anketa nakon referenduma u Irskoj i veliku pobjedu zagovornika prava na abortus, javljaju agencije.

Zvanični rezultati su pokazali da je 66 odsto građana Irske glasalo za ukidanje osmog amandmana na ustav te zemlje kojim se zabranjuje abortus, naspram 34 odsto onih koji su glasali za očuvanje tog amandmana.

Više od 64 odsto građana sa pravom glasa je izašlo na ovaj referendum što je, navodi agencija, jedan od rekorda izlaznosti u toj zemlji.

Zabrana abortusa u toj zemlji je dijelom ukinuta 2013. godine, i to samo u slučajevima kada je život majke ugrožen.

Više od 3,2 miliona ljudi imalo je pravo glasa na referendumu, a više od 100.000 novih glasača registrovano je uoči glasanja.

Rojters je ranije preneo da je irski premijer Leo Varadkar kazao da velika odluka građana Irske o ukidanju zabrane abortusa propisane ustavom predstavlja kulminaciju "tihe revolucije" u toj državi.

Ministar pravde Čarli Flanagan ove rezultate je opisao kao "još jedan veliki korak napolje iz mračne prošlosti".

 

Izvor:RTS