latinica  ћирилица
27/05/2018 |  11:37 | Autor: SRNA

Anđelković: Velika Rusija staje iza srpskog naroda

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da to što je predsjednik Rusije Vladimir Putin našao vremena da se sastane sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom govori da podrška Rusije nije samo simboličkog značaja, nego direktna poruka prema svima onima koji nisu dobronamjerni prema Srpskoj da velika Rusija staje iza srpskog naroda.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

Govoreći o posjeti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji, Anđelković je rekao da njegov susret sa Putinom kao liderom velesile govori mnogo o Putinovom stavu prema srpskom narodu generalno, prema Srbima u Republici Srpskoj, prema Republici Srpskoj i o uzajamnim odnosima na visokom nivou između Dodika i Putina lično.

"To je direktna poruka da velika Rusija staje iza srpskog naroda, da je u tome dosledna i da će nas podržati u skladu sa međunarodnim pravom, jer Srbi i ovako ne traže ništa drugo osim onoga što su dobili u Dejtonu", rekao je Anđelković za Srnu.

On je istakao da Srbi samo insistiraju da dosljednom poštovanju Dejtona, dok Sarajevo i neki zapadni krugovi koji ga podržavaju, sve vrijeme potkopavaju Dejton.

"Uz rusku podršku možemo da budemo sigurni da će Srpska biti u stanju da se izbori za svoja izvorna ovlašćenja i da neće dopustiti dalju eroziju svoje državnosti", rekao je Anđelković.

On kaže da je posjeta Dodika Sankt Peterburgu samo potvrdila takvu politiku Rusije, ali i spremnost Banjaluke da nepopustljivo brani nacionalne interese uz podršku svih faktora koji su spremni da stanu uz nju.

"Rusi su svesni težine položaja u kome se nalazi srpski narod, a pogotovo Republika Srpska i veoma cene našu istrajnu borbu protiv istih onih koji ugrožavaju Rusiju. Rusija danas oseća koliko je teško i tako moćnoj državi kada se nađe u izolaciji zapadnih sila, kada se suoči sa sankcijama i raznim vidovima neprijateljskog delovanja. Onda mogu da zamisle koliko je to teško Banjaluci, Beogradu, odnosno srpskom narodu", rekao je Anđelković.

On kaže da sve to kod Rusa izaziva osjećanje solidarnosti i poštovanja, a pogotovo je poštovanje usmjereno ka Dodiku koga doživljavaju kao vrlo hrabrog političara koji, iako predvodi malu državu, spreman je da se hrabro suprotstavi svim onim opasnostima sa kojima se nosi i velika Rusija.