latinica  ћирилица
27/05/2018 |  14:23 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

Trebinje: Sjećanje na slavnu Bobansku četu

U selu Rapti, u Bobanima, jutros je služen pomen za 23 poginula borca Bobanske čete Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.
Trebinje - Pomen - Foto: SRNA
Trebinje - PomenFoto: SRNA

Pomen je služen kod spomenika poginulim borcima slavne Bobanske čete, za koje je 2000. godine sagrađeno i Spomen-obilježje.

Nakon pomena, koji je služio protojerej stavrofor Boris Banduka, cvijeće su položili predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak, delegacija trebinjske Boračke organizacije, Udruženje djece poginulih boraca "Nasljeđe", te porodice i saborci poginulih boraca Bobanske čete, koji su se podsjetili na vojevanje čete pod vođstvom vojvode Nedeljka Vidakovića.

"Da li smo se mi dovoljno odužili tim borcima i njihovim porodicama? Nismo i nikada nećemo, jer Bog je dao tim ljudima život, a oni su bili spremni da ga polože da bismo mi danas živjeli dostojanstveno i slobodno", istakao je Banjak.

Sveštenik Banduka je u obraćanju pozvao mještane da nikada ne zaborave svijetle likove palih boraca koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Јedinica slavnog vojvode Nedeljka Vidakovića osnovana je u selu Šćenica na Trojičindan 1992. godine, a nakon Vidakovićeve pogibije na Boračkom jezeru kod Konjica, 1994. godine komandovanje četom je preuzeo Dragan Ristić Beli.

Risto Vidaković, koji je ratu je izgubio oba brata, vojvodu Neđa i Sava Vidakovića, kaže da su preživjeli saborci i rodbina došli da odaju počast za Bobansku četu koja je imala oko 120 pripadnika, a držala je liniju fronta dugu 15 kilometara.

Govoreći o osnivanju i ratnom putu Bobanske čete, Vidaković je rekao da su tokom rata 23 pripadnika čete poginula, a imali su više od 50 ranjenih boraca.

"Pripadnici ove čete nisu ratovali samo na podrčju Bobana, već su položaje držali povremeno i na Treskavici i Boračkom jezeru", naveo je Vidaković.

Nakon pomena borcima u Crkvi Vozdviženja časnog krsta u Bobanima služena je Sveta liturgija.