latinica  ћирилица
27/05/2018 |  18:36 ⇒ 28/05/2018 | 09:07 | Autor: RTRS

Reagovanja na Dodikovu posjetu Rusiji- Јoš jedna potvrda da je Rusija uz srpski narod

Republika Srpska je zemlja kojoj Rusija pridaje značaj, što je posebno važno za nju i njen narod, smatraju politički analitičari, koji saradnju predsjednika Republike Srpske i Ruske Federacije ocjenjuju veoma korisnom. Rusija je, ističu, jedan od glavnih garanata za opstanak Republike Srpske.

Praksa u kojoj se lider jedne od najmoćnijih sila svijeta sastaje s predsjednicima manjih zemalja za Republiku Srpsku postaje ne tako rijetka.

To potvrđuje i nedavno održan sastanak predsjednika Srpske Milorada Dodika i ruskog lidera Vladimira Putina u Sankt Peterburgu na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji se i održava pod pokriviteljstvom predsjednika Ruske Federacije.

- Razgovaramo o temama koje su veoma bitne. Dobili smo podršku u nastojanju da očuvamo stabilnost i mir, da očuvamo Dejtonski sporazum. Osnovna poruka Rusije je upravo očuvanje mira i stabilnosti, jer samo u miru i stabilnosti može da se ekonomski i privreda razvija, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Politički analitičari i novinari saradnju dva predsjednika ocjenjuju vrlo pozitivnom, kako zbog jačanja bilateralnih odnosa, tako i zbog očuvanja položaja Republike Srpske u državnoj organizaciji kao što je BiH.

- Ono što je za nas jako važno je to da je Dodik tamo dobio na neki način garancije da će Rusija i dalje štititi Republiku Srpsku, jer je Rusija bila do sada jedan od glavnih, ako ne i glavni garant za opstanak Republike Srpske, ističe Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika u Srbiji.

Republika Srpska ne traži ništa drugo do poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Međutim, s druge strane Sarajevo i neki zapadni krugovi koji podržavaju Sarajevo, sve vrijeme potkopavaju Dejton, stav je političkih analitičara.

Tako podrška Ruske Federacije dodatno pomaže stabilnosti Srpske.

- Ta vrsta podrške koju mi dobijamo od Rusije nije samo simboličnog značaja. To je direktna poruka svima onima koji su nedobronamjerni prema RS, da velika Rusija staje iza srpskog naroda, da je u tome dosljedna i da će nas podržati, kaže politički analitičar Dragomir Anđelković.

Sastanak dva predsjednika, na kojem je osim o očuvanju stabilnosti Srpske razgovarano i o energetskom sektoru, prije svega rekonstrukciji dvije termoelektrane u Gackom i Ugljeviku, bila je i tema izvještavanja ruskih medija.

Ističu podršku zvanične Moskve Dejtonskom sporazumu i nadležnostima koje Republika Srpska ima.