latinica  ћирилица
28/05/2018 |  15:44 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Brčko: Priprema projekta auto-puta Banja Luka - Beograd

U Brčkom je održan sastanak predstavnika ЈP "Autoputevi" Republike Srpske, Јavnog preduzeća "Putevi" Brčko i gradonačelnika Distrikta Siniše Milića. Razgovarano je o usaglašavanju projekta auto-puta Banja Luka – Beograd sa prostornom planskom dokumentacijim Distrikta Brčko i brčanskom zaobilaznicom.

Јavno preduzeće "Autoputevi" Republike Srpske već nekoliko godina radi na pripremi projekta i iznalaženju modela finansiranja auto-puta od Vukosavlja do Brčkog i od Brčkog do Bijeljine, odnosno prema granici sa Srbijom.

"Sada smo došli u situaciju kada je potrebna i tehnička strana te cijele priče, to je izrada planske i studijske dokumentacije. A to ne možemo da radimo sami, jer jednim dijelom trasa našeg autoputa prolazi kroz teritoriju Brčko Distrikta", rekao je direktor ЈP "Autoputevi" Republike Srpske Dušan Topić.

Gradonačelnik Brčkog, Siniša Milić, kaže da je Distrikt kroz već postojeću prostorno-plansku dokumentaciju definisano da zaobilaznica Brčko bude dio auto-puta od Banjaluke prema Bijeljini.

"Kod nas je u toku izrada nove prostorno-planske dokumentacije i u zavisnosti od ovih razgovora koje budemo vodili, mi ćemo, naravno, i u tom prostornom planu definisati detaljne tačke tog budućeg projekta", ističe gradonačelnik Distrikta Brčko Siniša Milić.

Milić je istakao i da je Distrikt, kao lokalna zajednica, zainteresovan da bude uključen u što veću i širu mrežu auto-puteva i brzih cesta, i da je to opšti interes Distrikta.