latinica  ћирилица
28/05/2018 |  17:30 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad: Potpisan memorandum o saradnji sa Češkom

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Ančić potpisala je memorandum o razumijevanju sa ambasadorom Češke u BiH Јakubom Skalnikom za projekat "Obnovljivi izvori energije za centralni toplifikacioni sistem" u ovoj opštini. Vrijednost projekta, koji će biti realizovan u naredne tri godine, iznosiće preko tri miliona maraka.

Stanovnici ove opštine za vrijeme zime koriste sve vrste alternativnih goriva za grijanje. Ovim projektom, ne samo da će biti prvi put obezbijeđena toplana, kao i toplovod do krajnjih korisnika, nego će se u mnogome smanjiti emisija štetnih gasova.

"Smatram da će studija izvodljivosti za koju je izabran izvođač radova, pokazati koji je to najoptimalniji energent, da se grijemo u opštini Mrkonjić Grad", ističe načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Ančić.

Ovo nije jedini projekat pod pokroviteljstvom Češke, u koji je uključena opština Mrkonjić Grad. Uz Maglaj i Livno, provodiće i projekat razmjene iskustva i transfer znanja, gdje će se kroz projekte unaprijediti i ostali segmenti, kao što su otpadne vode i upravljanje otpadom.

"Projekat kao ovaj, može pomoći opštinama u BiH da se približe standardima EU, a to može biti i dio progresa ove države", rekao je ambasador Češke u BiH Јakub Skalnik.

Trenutno će se raditi na samoj studiji, a kada se odabere najbolje rješenje, krenuće se sa prvim radovima.

Vrijednost projekta toplifikacije iznosi oko 1.800.000 evra, dok se očekuje da će toplana krenuti sa radom za tri godine.