latinica  ћирилица
31/05/2018 |  11:46 ⇒ 01/06/2018 | 07:30 | Autor: SRNA

Cvijanovićeva u Atini na Forumu za saradnju na Balkanu

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović učestvuje u radu Foruma za saradnju na Balkanu i Crnom moru koji se danas i sutra održava u Atini.
Atina: Željka Cvijanović i Marija Gabriel (Foto: vladars.net) -
Atina: Željka Cvijanović i Marija Gabriel (Foto: vladars.net)

Na marginama Foruma, Cvijanovićeva je razgovarala sa evropskom komesarkom za digitalnu ekonomiju i društvo Marijom Gabriel.

Cvijanovićeva je pozdravila najavljenu digitalnu agendu Evropske unije koja će uključiti zemlje zapadnog Balkana kao veliku šansu koja će doprinijeti ukupnoj modernizaciji ekonomije i društva u cjelini.

Takođe, informisala je komesarku Gabriel da Republika Srpska namjerava da uspostavi novo ministarstvo koje će se baviti novim tehnologijama, digitalizacijom i inovacijma i služiti kao podrška poslovnoj inicijativi i usvajanju novih praksi u oblasti obrazovanja, javne uprave i privrede, saopšteno iz Biroa Vlade za odnose s javnošću

Gabriel je najavila konkretne aktivnosti na planu digitalizacije kroz projekte koje će razviti digitalne vještine i znanja u okviru obrazovnog sistema, doprinijeti otvaranju novih poslovnih aktivnosti i radnih mjesta, unaprijediti razmjenu podataka između zemalja, te će poslužiti unapređenju nivoa bezbjednosti.

Cvijanovićeva i Gabriel su se saglasile da će digitalna agenda služiti na konkretan način za uvezivanje Evropske unije sa zemljama zapadnog Balkana i novu razvojnu šansu za zemlje koje se nalaze na putu ka EU.

Kako je saopšteno iz Biroa Vlade za odnose s javnošću, premijerka će se sutra obratiti učesnicima Foruma u okviru panela posvećenom visokom obrazovanju i inovacijama pod nazivom "Digitalna transformacija i inovacije, uloga tehnologije u pokretanju budućih promjena".

Forumu prisustvuju predstavnici vlada, institucija, razvojnih agencija, ekonomskih organizacija i kompanija iz Grčke, Bugarske, Holandije, Kipra, Turske, Velike Britanije, Srbije, Kine i Slovenije.