latinica  ћирилица
31/05/2018 |  15:55 ⇒ 15:57 | Autor: SRNA

Albanci napali pravoslavnog sveštenika i njegovu porodicu

Grupa Albanaca, kod sela Žač, nedaleko od Kline na Kosovu i Metohiji, presrela je i napala lokalnog sveštenika, oca Stevana Markovića, koji se sa ženom i petogodišnjim blizancima, vraćao sa službe u Pećkoj patrijaršiji, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
Kosovo (Foto: maps.google.ba) -
Kosovo (Foto: maps.google.ba)

"Svešteniku su Albanci prvo preprečili put, a potom se okupila veća grupa koja je rukama počela da udara o kola i slomila prednje staklo na vozilu", navodi se u saopštenju.

Iz Eparhije raško-prizrenske dodaju da su tom prilikom petogodišnji blizanci i sveštenikova supruga pretrpjeli veliki strah.

U saopštenju se navodi da je jedan od lokalnih Albanaca, inače pripadnik porodice Keljmendi, koji je i ranije napadao srpske povratnike u Žaču, počeo da prijeti da će donijeti oružje.

Otac Stevan je poslije toga u Osojanu razgovarao sa britanskim ambasadorom u Prištini Rurijem O` Konelom, kome je detaljno ispričao šta se dogodilo, kao i šta je bilo ranije u Petriču, kada su Albanci kamenovali Srbe koji su išli u crkvu na obilježavanje Svete Trojice, navode iz Eparhije.

Otac Stevan je tada bio zajedno sa vjernicima na litiji u Petriču.