latinica  ћирилица
01/06/2018 |  14:51 ⇒ 20:30 | Autor: SRNA

Predstavljene knjige Epitaf za Bosnu i Kome smetaju "mali Rusi"

U Beogradu su danas predstavljene knjige Epitaf za Bosnu DŽevada Galijaševića i Kome smetaju "mali Rusi" Predraga Ćeranića, koje govore o dešavanjima u BiH, stalnim pritiscima na Republiku Srpsku, ali i na Srbiju i Rusiju.

Galijaševićevo djelo, kako je rečeno na promociji, govori o ružnom licu Bosne, tamnoj i skrivenoj strani identiteta male zemlje i muslimana vidljivoj na svjetskoj pozornici terorizma i ekstremizma.

Ćeranićeva knjiga predstavlja analitičku studiju o geopolitičkim procesima i posljedicama koje ti procesi izazivaju na prostoru na kome su sukobljavanja kroz vjekove bila najdramatičnija.

Galijašević je objasnio da naslov njegov djela potiče od starovizantijskog, grčkog naziva epitafios - kratko slovo koje se piše na spomeniku pokojniku.

Prema njegovim riječima, to je pogrebno slovo za vrstu razumjevanja svoje države od Sarajeva a u kojoj vam je dozvoljeno da organizujete terorističke grupe i organizacije i da ne sudite zločincima jer ih prihvatate kao svoje.

"Ta filozofija koja je u Sarajevu postala dio sistema uništava posljednji trag BiH. Kada pogledaju preko plota u Banjaluku vide da je to država i da taj entitet brine o svom obrazovanju, penzijama i svemu drugom a sve vrijeme je izložen velikom pritisku geopolitičkih sila", rekao je on.

Galijašević smatra da je meta radikalnog islamizma Republika Srpska, odnosno "jedini neosvojeni politički prostor i za NATO i za radikalni islamizam i za Aliju Izetbegovića".

"To je jedni politički prostor koji je imao duboki osjećaj državnosti i zaštite za građane, odnosno ono što se zove država", rekao je on.

On je i na praktičnom primjeru objasnio razliku između sarajevskih i vlasti u Banjaluci.

"Bosanski muslimani vole džamiju, obnovili su hiljade džamija i napravili hiljadu novih, a predsjednik Srpske Milorad Dodik je pravio zgradu vlade u Banjaluci u kojoj su institucije Srpske", naglasio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, Dodik je asvaltirao puteve, napravio nekoliko novih bolnica i sve ono drugo što je u funkciji države i građana, dok je u Sarajevu federalna Vlada podstanar.

Ćeranić je naveo da tekstovi u obje knjige, nažalost, ne gube na aktuelnosti.

On je ocijenio da Vlada Republike Srpke mora biti u stalnom zasedanju, nema godišnjih odmora za ministre, te da mora da postoji tim koji dnevno reaguje na sve neistine i manipulacije koje druga strana neprekidno emituje.

Ćeranić je podsjetio da je i ranije ukazivao na opasnosti koje prijete Srpskoj, među koja su i "obojene revolucije".

"Ovo što se dešava u Banjaluci i ovi protesti tokom kojih se zloupotrebljava smrt jednog mladića su recept prepisan iz Skoplja /prilikom promjene vlasti/", smatra Ćeranić.

On je naveo da je "taj metod danas na sceni u Srpskoj gde je prisutna ekipa iz Skoplja" koja, kako je rekao, koristi i društvene mreže i cilja ranjive grupe i mlade od 19 do 20 godina računajući na empatiju.

"Zarad svih nas moramo biti prisutni u javnom prostoru i boriti se za javno mnjenje da nas sve skupa ne prevare", rekao je Ćeranić.