latinica  ћирилица
02/06/2018 |  15:51 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Berba maline u Semberiji

Na brežuljkastom dijelu Semberije, na oranicama gdje su se decenijama smjenjivali kukuruz i pšenica, podignuti su zasadi maline. Oko 20 kooperanata Mljekare "Dule" iz Dragaljevca, koji su se do sada bavili isključivo stočarskom i ratarskom proizvodnjom, na 10 ha podigli su zasade maline. Ovih dana počeli su berbu.

Maline su dobro rodile na oranicama gdje proizvodnja žitarica nije bila rentabilna. Semberski pioniri u malinarstvu, uz pomoć stručnjaka podigli su kvalitetne zasade. Slaviša Milić iz Vršana zasadio je 7,5 hiljada sadnica na 5,5 dunuma. Ove godine očekuje pun rod.

"Prošle godine smo imali prvi rod. Imali smo tonu po dulumu, 5,5 tona. Znači, malina može da uspijeva kod nas'', kaže Milić.

Ove godine očekuje najmanje 7-8 tona maline. Ako cijena bude bar malo bolja od prošlogodišnje, trud će se isplatiti.

Najveći problem je, kažu, skupa radna snaga. Pola zarade ode na berače. Prošle godine, otkupna cijena maline bila je dvije marke, a berača su plaćali marku po kilogramu. Velika pomoć je siguran otkup.

"To je veliko olakšanje. Ne bih se upustio u nešto što nije sigurno", ističe Јovo Milić iz Vršana.

Iako još nisu prodali prošlogodišnju malinu, organizator proizvodnje će preuzeti i ovogodišnji rod.

"Nadamo se da ćemo je prodati, u neku zemlju Zapadne Evrope. Tako da ćemo otkupiti nekih 100-200 t, nešto od proizvođača iz Semberije i nešto sa Majevice", rekao je rukovodilac Hladnjače Miodrag Stevanović.

Otkupna cijena još nije definisana na tržištu. Očekuje se da bi mogla biti 2,5 KM.

S obzirom na to da je malina dobro rodila, povećano je interesovanje mještana za ovu proizvodnju, pa se u Semberiji uskoro mogu očekivati novi zasadi maline.