X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
02/06/2018 |  19:22 | Izvor: B92

Pronađena čokolada stara 103 godine

Čokolada, odnosno devet štangli, starih 103 godine pronađeno je u metalnoj kutiji koja je pripadala britanskom heroju iz Prvog svjetskog rata. Pronađena je među predmetima koji su pripadali Ričardu Bulimoru iz puka iz Lestešira u Engleskoj.
Čokolada (Foto: Pixabay) -
Čokolada (Foto: Pixabay)

Engleski vojnici stacionirani u Francuskoj prvog Božića Prvog svjetskog rata dobili su božićne poklone u metalnim kutijama, napravljenim u Engleskoj.

Samo jedna od deset štangli čokolade iz te kutije je pojedena, a metalna kutija će biti ponuđena na prodaju s drugim predmetima vojnika na aukciji antikviteta u utorak.

Voditelj aukcije Pol Kuper iz aukcijske kuće Edisons rekao je da je čak i ta kutija retka ali da je potpuno nestvarno naći čokolade još unutra.

Među predmetima vojnika su i poklon kutija s cigaretama, duvanom i šibicama, i ta kutija je gotovo nedodirnuta i cijeli sadržaj je još unutra, nedostaju samo tri cigarete.

Cijela kolekcija uključujući čokolade, cigarete, medalje, pohvalnice, pisma i drugi materijali će se prodati kao jedna cjelina i očekuje se da će se za to dobiti više od dvije hiljade funti.

Kaplar Bulimor je odlikovan sa više medalja za hrabrost, među kojima je medalju za istaknuto ophođenje za vrijeme sukoba na ničijoj zemlji u Ipru, u julu 1915.

On se vratio u Englesku zbog povreda od šrapnela. Oporavio se i 1919. je ušao u Policiju Lestešira, gdje je napredovao do ranga načelnika. Umro je u januaru 1967.