latinica  ћирилица
03/06/2018 |  15:21 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Napravljeni prvi koraci ka izgradnji prečistača vode u Nevesinju

Poslije više decenija čekanja, konačno su napravljeni prvi koraci ka izgradnji prečistača vode u Nevesinju. Prije dvadesetak dana potpisan je ugovor sa slovenačkim "Esotehom", čije su ekipe snimile postojeće, nimalo povoljno stanje postojećih postrojenja. Ispravnu vodu iz gradskog vodovoda, 66 litara u sekundu, Nevesinjci mogu očekivati narednog proljeća.

Temeljnu rekonstrukciju, pretrpjeće sva postrojenja na vodozahvatu Alagovac, zaključio je, na prvom snimanju, stručni tim iz Velenja. Radovi će biti obimni, da bi do korisnika stigla ispravna voda za piće.

"Rekonstrukija podrazumijeva prostor za doziranje hemikalija, prostor za sedminentaciju i taloženje. Moramo obaviti temeljne elektro i mašinske radove", naveo je inžinjer "Esoteha" Slobodan Mrkonjić.

Sistem uzimanja vode iz akumulacije, prečišćavanje i ubacivanje u cjevovod, odavno je zastario. Postojeća postrojenja, rekonstruisana 2000. godine, bila su u upotrebi vrlo kratko.

Gotovo osamnaest godina većina postrojenja na vodozahvatu Alagovac nije bila u funkciji. Novina koja se uvodi izgradnjom fabrike vode je izmjena hemikalija, koje će služiti za doradu vode.

U sistem se upumpava voda, čiji su parametri često ispod granice ispravnosti. Alternativa je bila pitka voda sa obližnjih izvora.

"Rok za izvođenje radova je deset mjeseci. Zapravo četerdeset dva dana od potpisivanja ugovora, i nakon toga deset mjeseci, a to je u aprilu naredne godine", rekao je direktor ЈP Vodovod Nevesinje Slaviša Soknić.

Finansijska konstrukcija, od 1.181.000 evra, finansira se iz više izvora. Cijena radova bila je znatno potcijenjena.

"Na prvom tenderu cijena rekonstrukcije prečistača je bila 877 hiljada, a na drugom 1.181.000 evra, tako da smo morali obezbijediti dodatna sredstva. U međuvremenu stigao je grant od Vlade u iznosu 175 hiljada evra", izjavio je načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

Projektom "Vodovodi i kanalizacija Republike Srpske" obezbijeđeno je 560 hiljada evra, a nedostajućih 446 hiljada evra poklonila je slovenačka Agencija za međunarodni razvoj. Istovremeno, traje izgradnja cjevovoda, čliji je vodozahvat na izvou Udbina.

"U toku je rješavanje imovinskih odnosa, na relaciji Vojine – Žiljevo, gdje će biti pumpna stanica", dodao je Avdalović

Stabilno napajanje vodom, iz dva pravca, Nevesinje bi trebalo da završi najdalje za godinu dana.