latinica  ћирилица
04/06/2018 |  16:58 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

Srebrenik- Obnova crkve stare više od 120 godina

U selu Јasenica kod Srebrenika u Federaciji BiH danas je počela obnova crkve posvećena apostolima Petru i Pavlu, stare više od 120 godina. Nekada je to bilo mjesto okupljanja Srba, a danas u tom dijelu Federacije živi svega 70-ak srpskih porodica.

Posljednja liturgija u ovom hramu služena je 1983. godine. Od tada je prepuštena zubu vremena. Hram je srušen do temelja.

Samo je ostao zvonik na kojem se nalazi krst donesen iz Jerusalima. Radislav Milaković se prisjeća kako je njegov pradjed radio na gradnji crkve u 19. vijeku.

"Moj pradjed Jovo za vrijeme Kraljevine dao je 21 dunum zemlje , četiri para volova i ta se pokrenula gradnja crkve na samarima, septima, drvenim šinama i tako je najzad i izgrađena", ističe Radislav Milaković, rodom iz Jasenice.

Mještani Jasenice, Potpeći, Dragunje i Tinje žele da obnove hram star gotovo vijek i po i da njihov rodni kraj ponovo dobije posebno duhovno središte, gdje će se kao nekada okupljati. Za izgradnju crkve potrebno je 300.000 KM.

"Što se tiče sredstava za izgradnju ove crkve najviše polažemo nadu na mještane ova četiri sela. Moram da istaknenm veliku i ogromnu pomoć opštine Srebrenik", kaže Јovo Novaković, predsjednik Odbora za obnovu crkve u Јasenici.

Opština Srebrnik je izdvojila 50.000 KM za izgradnju puta do crkve koji do sada nije postojao. Obnova crkve dobija na značaju i zbog slabog povratka Srba, zbog toga su obećali pomoć i u nastavku izgradnje.

"Kada je u pitnjau izgradanja ovog pravoslavnog objekta, odnosno rekonstrukcija, to ima značajnu materijalnu, duhovnu ali simbolčku poruku. Tako smo to shvatili i intervenisali smo sa svim raspoloživim sredstvima koje smo imali", navodi Nermina Tursić, zamjenica načelnika opštine Srebrnik.

Prema planu gradnje Crkva Svetog Petra i Pavla trebala bi da bude zavšrena do kraja godine.

Prije ratnih sukoba u Jasenici, Potpeći, Dragunji i Tinji živjelo je oko 7.000 Srba. Danas, u ova četiri sela, prema procjeni, živi ih samo 300.