latinica  ћирилица
04/06/2018 |  18:53 ⇒ 05/06/2018 | 07:55 | Autor: RTRS

Ukinuta oslobađajuća presuda Oriću; Slijedi li novo suđenje?

Ukinuta je oslobađajuća presuda Naseru Oriću. Mediji prenose da je Apelaciono vijeće Suda BiH, uvažilo žalbu tužioca Miroslava Јanjića u predmetu protiv ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici. Sud BiH to nije zvanično ni potvrdio, ni demantovao, a saopšteno je samo da je drugostepena presuda donesena. U Srpskoj se nadaju novom suđenju.

Srpske žrtve Bratunca i Srebrenice ipak bi mogle dobiti pravdu. Apelaciono vijeće Suda BiH, prema pisanju medija, utvrdilo je da su tokom prvostepenog suđenja za ratne zločine nad srpskim civilima, napravljene bitne povrede odredaba krivičnog postupka. Oslobađajuća presuda Oriću time je poništena, a srpskim žrtvama i njihovim porodicama vraćena je nada u zadovoljenje pravde.

"Očekujemo da nakon ponovljenog postupka konačno pravda bude zadovoljena. Znači porodice srpskih žrtava iz Srebrenice i Bratunca očekuju jedinu moguću odluku, a to je doživotna robija za ratnog zločinca Nasera Orića", kaže Branislav Vasiljević, predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica.

Odluku Sud BiH još nije zvanično objavio, ali jeste da je drugostepena odluka donesena.

"Sud Bosne i Hercegovine je, u krivičnom predmetu Naser Orić i drugi donio i otpremio drugostepenu odluku, a javnost će biti blagovremeno informisana o istoj nakon što bude dostavljena svim stranama u postupku", navode iz Suda BiH.

Ni Orićeva odbrana nije dala više detalja. Njegov advokat Lejla Čović u telefonskom razgovoru kaže da odluku Suda još nije dobila. Mogućnost ukidanja oslobađajuće presude Oriću u Srpskoj pozdravljaju, ali i još jednom ukazuju na najveći problem pravosuđa BiH.

"Moglo se desiti kao što je bilo u bezbroj slučajeva ranije da bude potvrđena takva oslobađajuća presuda jer postoje tamo neke ratne sudije i tužioci koji sjede i provode oređene politike", navodi Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Bude li novog suđenja Oriću, prvi čovjek BORS-a očekuje da će istina konačno biti utvrđena, počinioci zločina sankcionisani.

"Da kažemo da se nadamo da smo konačno na pravom putu da se utvrdi istina o svakom konkretnom događaju, a onda bi iza toga trebao da ide neki put pomirenja naroda na ovom prostoru. Bez jednog i drugog nema suživota i nema perspektive", smatra Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Ratnog komandanta Nasera Orića i pripadnika tzv. Armije BiH Sabahudina Muhića, Sud BiH je 9. oktobra prošle godine, prvostepenom presudom, oslobodio je optužbi za zločine nad ratnim zarobljenicima u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, odnosno za zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Slijedi li novo suđenje?