latinica  ћирилица
05/06/2018 |  14:02 | Autor: SRNA

Mirjanić: Povećati proizvodnju sjemena

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je danas u Banjaluci da Poljoprivredni institut Republike Srpske u narednom periodu treba znatno da poveća proizvodnju sjemena.
Stevo Mirjanić - Foto: SRNA
Stevo MirjanićFoto: SRNA

"Neophodno je da Institut poveća sjemensku prozvodnju kukuruza, krmnog bilja, povrća i industrijskog bilja", rekao je Mirjanić u obraćanju na tradicionalnoj manifestaciji "Dani polja strnih žita".

On je naglasio da Srpska godišnje troši od 80 do 100 miliona KM vrijednosti sjemenske robe-hibrida sorti, sadnog materijala i drugog.

Ministar nauke i tehnologije Srpske Alen Šeranić naglasio je da resorno ministarstvo putem naučno-istraživačkog rada pomaže rad Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

On je naveo da Ministarstvo ima odličnu saradnju sa Institutom putem nekoliko projekata - za hladno cijeđena ulja i za bio-goriva.

Ističući da resorno ministarstvo nastoji da pomogne primjenu nauke putem rada Poljoprivrednog instituta, Šeranić je naglasio da imaju dobru saradnju u opremanju laboratorija te izučavanju bilja.

Šef Zavoda za strna žita Dragan Mandić rekao je novinarima da je u Republici Srpskoj ove godine pod strnim žitima zasijano 67.000 hektara površina, od čega pod pšenicom oko 47.000 hektara, te naglasio da to predstavlja tendenciju rasta ove proizvodnje posljednjih godina.

On je naveo da će u okviru današnje manifestacije biti predstavljeno 26 sorti ječma i 24 sorte pšenice, domaćih, evropskih te proizvođača iz okruženja.

Direktor Poljoprivrednog instituta Srpske Vojislav Trkulja kaže da ovaj institut u proizvodnji biljnih vrsta posebno radi na toleranciji prema stresu i klimatskim promjenama da bi ostvarili dobar kvalitet i prinos.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da Poljoprivredni institut proizvodi kvalitetan sjemenski materijal.

"Dolaskom nauke na njive, povećavaju se prinosi i kvalitet poljoprivrednih proizvoda", rekao je Usorac.

Manifestaciju "Dani polja strnih žita" organizuje Poljoprivredni institut Republike Srpske u saradnji sa Vladom Srpske, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom nauke i tehnologije.