latinica  ћирилица
05/06/2018 |  20:05 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Na Sv.Heleni najbeskorisniji aerodrom na svijetu? (VIDEO)

Vazdušna luka Svete Helene na istoimenom britanskom ostrvu na kojem je svoje zadnje dane proživeo i Napoleon Bonaparta već se smatra najbeskorisnijim aerodromom na svijetu.
Aerodrom Svete Helene (foto: youtube.com - Bob St Helena) -
Aerodrom Svete Helene (foto: youtube.com - Bob St Helena)

U njegovu izgradnju uloženo je najmanje 285 miliona britanskih funti, ali nije mogao da bude pušten u promet zbog jakih vjetrova koji su ometali polijetanje i slijetanje aviona.

Iako su do sada imali nekoliko letjelica koje su uspjele da slete na njegovu pistu, vazdušna luka službeno je krenula s radom tek prije nekoliko mjeseci kada je avio-kompanija Airlink uspješno izvela svoj prvi komercijalni let s putnicima između Јohanesburga i Svete Helene.

Ovo ostvro donedavno je smatrano kao jedno od najnepristupačnijih mjesta na Zemlji. Inače, ostrvo je vulkanskog porijekla, dugačko 18 i široko 10 kilometara. Nalazi se u južnom Atlantiku, 2.800 kilometara od obale Angole.

Na ovom izolovanom ostrvu površine 122 kilometra kvadratnih živi oko 4.200 stanovnika koji su prije tog aviona na raspolaganju imali samo jednu brodsku liniju.

Brod je svake tri nedjelje uplovljavao na Svetu Helenu i nosio sve potrepštine, a da bi stigao iz Јužne Afrike, trebalo mu je čak šest dana.

Britanske vlasti se nadaju da će pokretanje komercijalnih letova privući turiste na ostrvo i tako opravdati visoke troškove za izgradnju aerodroma.