latinica  ћирилица
06/06/2018 |  18:18 ⇒ 07/06/2018 | 09:01 | Autor: RTRS

Nova migrantska ruta kroz BiH, za vlast nepoznanica

Ilegalni migranti, kroz propusne bh. granice pronašli su novu, za bezbjednosne agencije, nepoznatu rutu.

Samo proteklog vikenda u BiH je nezakonito ušlo više od 350 lica, priznao je ministar bezbjednosti Dragan Mektić, nakon redovne sjednice Operativnog štaba za pitanja migracija.

Policija je na teritoriji Zvornika noćas i jutros, otkrila 15 lica iz Libije, Irana, Sirije i Iraka. I dok dolazak pridošlica postaje konstanta, bh. vlasti ne znaju precizno ni koliko ih je ušlo, ni koliko ih je u BiH ostalo.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić i njegov zamjenik Mijo Krešić kao da ne službuju u istom ministarstvu. Ili u istoj zemlji! I kao da ne koriste iste matematičke operacije! Podatke o broju migranata koji su nezakonito prešli bh. granicu ni ranije nisu mogli da "usklade". Ne mogu ni danas.

"Sa današnjim danom 5.664 migranta su registrovana", tvrdi Mektić. S druge strane Mijo Krešić kaže da u ovom trenutku imamo preko 6.000 registriranih ulazaka u BiH.

Ne znaju ministar i zamjenik ni koliko je migranata iz BiH izašlo. Ili koliko ih je u BiH ostalo! Mektić - "procjenjuje" unutar bh. granica trenutno "krstari" oko 1.700 ili 1.800 nezakonitih pridošlica. Među njima i više od 350 lica koji su tokom proteklog vikenda "nadmudrili" bh. graničare i policajce.

"Negdje su uspjeli da naprave rutu koju mi nismo identifikovali još i ušli su u malo većem broju", ističe Mektić.

U malo većem broju – iskazali su i tzv. namjeru za azil u BiH. Prema Mektićevim podacima učinilo je to 5.065 migranata. Zahtjev je podnijelo njih 437.

"Ostaje otvoreno pitanje kako će država reagovati na ovaj oblik obmane kada iskažu namjeru, rok je 15 dana da podnesu zahtjev za azil", navodi Zoran Galić direktor Granične policije BiH.

Ili su svi registrovani migranati "namjeru" iskazali u posljednjih manje od 15 dana ili je "država" gluva i nijema na obmanu!? Kako god praksa se nastavlja! Ni jedan azil, još nije odobren, jer priznaje ministar, potencijalni azilanti nestaju sa radara bh. bezbjednjaka. Preciznije - ne mogu kasnije da ih pronađu na adresama koje sami prijave i prema podacima koje sami upisuju, jer identifikacionih dokumenata nemaju.

Ipak, Mektić "zna" da među migrantima nema niti je bilo bezbjednosno interesantnih ili opasnih lica. I direktor Granične policije ne krije poražavajuće podatke – od 83 granična prelaza samo 22 zadovoljavaju minimalne tehnološke standarde. Ljudski kapaciteti još i porazniji – jedan policijski službenik na enormnih 33 kilometra tzv. zelene granice. O svemu je tvrdi upozoravao Savjet ministara mnogo prije nego je "balkanska ruta" krenula kroz bh. vrleti. Uzalud!

"Sad bi trebali biti licemjeri i lažovi da obmanjujemo javnost da kažemo da jedan policijski službenik na 33 kilometra može na adekvatan način pokriti državnu granicu", navodi Galić.

A pred granicom podaci su, ne domaćih već stranih službi, još najmanje 50.000 migranata iz Grčke i okruženja! I oko tri miliona koji su se privremeno “iskrcali” u Turskoj, a kojima su zemlje Unije zatvorile vrata! Ali ne i BiH!

"Neće biti dobro ako BiH ostane dugo krajnja destinacija ilegalnim migrantima i ako se oni ovdje akumuliraju", ističe Mijo Krešić.

Sve ovo kao da je "tek s proljeća" probudilo usnulu vlast, koja je ponavljala kako je BiH spremna da primi hiljade migranata – sve dok oni nisu zakucali na vrata. Sada ministar Mektić tvrdi – nismo krivi za migrantsku krizu – žrtva smo iste! Sutra će kaže, na sastanku u Sarajevu, od zvaničnika zemalja "balkanske rute" tražiti odgovor na pitanje – kako je moguće da su svi oni registrovali i do 50 odsto manje migranata! Samo nije eto, BiH!