latinica  ћирилица
07/06/2018 |  13:16 ⇒ 08/06/2018 | 09:03 | Autor: RTRS

Vlada donijela odluku o prvoj emisiji obveznica na međunarodnom tržištu

Na današnjoj sjednici, Vlada Republike Srpske donijela je odluku o prvoj emisiji obveznica na međunarodnom finansijskm tržištu, rekao je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija na konferenciji za novinare.

On je istakao da vrijednost prve emisije obveznica iznosi 200 miliona evra.

"Dugo vremena se razgovaralo i pripremalo za ovaj projekat. Upis obveznica će biti na Bečkoj berzi. Datum izdavanja obveznica je 21.06, a ako bude uspješno očekujemo uplatu 28.06.2018. godine", dodao je Tegeltija.

On je naglaasio da je Vlada Srpske svjesna svih rizika koji znače prvi izlazak na medđnarodno finansijsko tržište.

"U Evropi jedino BiH zbog komplikovanog sistema nije izlazila na međunarodno finansisjko tržište i mi u ministartsvu finansija smo svjesni svih rizika", izjavio je ministar Tegeltija.

Prednost je, kako ističe Tegeltija, da Srpska ne može imati valutni rizik, jer je kurs marke vezan za evro.

"Balansiran je iznos prve emisije i planirano je da zaduženje ni na koji način neće biti povećano jednokratnim povlačenjem obveznice. Na sljedećoj sjednici sa investitorima dostavićemo sve neophodne dokumente kako bi objasnili zašto je dobro investirati u Republiku Srpsku", kaže Tegeltija.

Vlada Srpske je razmatrala konsolidovani Izvještaj o izvršenju budžeta za prethodnu godinu, kao i Prijedlog odluke za finansiranje projekata iz sredstava kliringa i Informaciju za realizaciju projekta oporavka od poplava.

"Kada je riječ o finansiranju projekata iz kliringa, doneseno je 16 projekata. Svi su vezani za lokalne zajednice, a to su Gradiška, Laktaši, Ribnik, Kneževo, Modriča, Brod, Donji Žabar, Srebrenica, Han Pijesak", naveo je Tegeltija.

On je dodao da u Vladi iskazuju zadovoljstvo, jer je na četiri od pet fondova iskazan suficit.