latinica  ћирилица
07/06/2018 |  19:44 ⇒ 22:33 | Autor: RTRS

Da li će Srbi HNK opet biti iskorišćeni za ubiranje političkih poena?

Srbi u Hercegovačko-neretvenskom kantonu, odlučio je Ustavni sud Federacije BiH, trebalo bi da dobiju konstitutivnost o kojoj se godinama priča. Srbi koji tamo žive sumnjičavi. Da li će opet biti izmanipulisani i iskorišćeni za ubiranje političkih poena?

Srbi u HNK nisu ravnopravni s druga dva naroda. Nemaju pravo na korišćenje srpskog jezika i ćirilice. Konstitutivnost je najmanje što bi trebalo da dobiju na prostoru čiji su, kroz istoriju, neizostavan dio bili.

"Živite tu, a niste konstitutivan narod, to je malo ponižavajuće. Mislim da bi se trebalo to riješiti i da bude nama malo bolje", kaže povratnik, Danijela Vojčić.

"Želimo da vjerujemo da motiv gospodinu Nivaliću za pokreatnje ove apelacije u izbornoj godini nema želju za prikupljanje nekih političkih jeftinih poena", rekao je Ljubiša Tamindžija iz Udruženja "Kordinacija Srba".

Čak i ako Srbi u HNK formalno budu konstitutivni, a to ne verifikuju i ne ostvare se kao politički narod u ovom kantonu ništa se neće promijeniti. Konstitutivnost na papiru bez konkretnih koraka neće značiti ništa.

"Mislim da ovdje niko nije neprijatelj Srba. Svi žele pomoći kada su u pitanju narodi, a političke stranke to žele iskoristiti. Prezirem činjenicu što postoje politički hrvatski i bošnjački Srbi", ističe Zoran Krešić, novinar.

Ono što bi promijenilo život Srba na ovom prostoru jeste to da pređu izborni prag i dobiju svoje predstavnike u skupštini kantona, skupštinama grada Mostara i drugim opštinama.

Šansu za to imaju na izborima u oktobru. Iz Koordinacije Srba Mostar najavljuju zajedničku listu na ovim izborima.