latinica  ћирилица
08/06/2018 |  10:00 | Autor: SRNA

"Mahmuljinu suditi i za zločin nad 56 pripadnika prnjavorske brigade"

Tužilaštvo BiH u optužnici protiv komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina izostavilo je stravični zločin nad 56 pripadnika Prnjavorske lake brigade Vojske Republike Srpske, koji se dogodio u maju 1995. godine na ozrenskoj koti Pocjelovo, pišu "Večernje novosti".
Suđenje Sakibu Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje Sakibu MahmuljinuFoto: RTRS

Zločin su pod komandom Mahmuljina počinili pripadnici Trećeg korpusa i mudžahedini nad uglavnom ranjenim i zarobljenim pripadnicima Prnjavorske brigade.

Ovaj zločin nije obuhvaćen sarajevskim procesom koji se vodi protiv Mahmuljina, odnosno u kojem se komandant Trećeg korpusa tereti da je znao za ubistva i zlostavljanja zatvorenika u periodu jul-avgust i tokom septembra 1995. godine na Ozrenu i Vozući.

Iz Udruženja ratnih zarobljenika "Vijenac, Vozuća i ostali" ističu da zločin koji se nad vojnicima Prnjavorske brigade desio 27. maja pod komandom Mahmuljina nije ništa manje svirep, te da je razlika što nema živih svjedoka tog zločina.

"Godine 1999. godine temeljno smo upoznali tadašnjeg tužioca Haškog tribunala Luiz Arbur o zločinu. Ona je te godine najavila da će ti zločini biti prioritet njene nasljednice Karle del Ponte. To je rezultovalo kasnije osuđujućom presudom glavnokomandujućem muslimanske vojske Rasimu Deliću, uz obavezu da pravosuđe BiH privede Mahmuljina i ostale odgovorne", kažu u ovom udruženju.

Iz ove organizacije navode da se na filmovima odreda "El mudžahedin" vide odsječene glave, masakrirana tijela i zarobljeni pripadnici Prnjavorske brigade, te da od 56 nestalih niko nije kasnije razmijenjen živ.

"Izostavljanje optužnice za ovaj zločin je skandalozno i ruganje je pravdi", poručili su iz Udruženja "Vijenac, Vozuća i ostali".