latinica  ћирилица
08/06/2018 |  11:24 ⇒ 19:24 | Autor: SRNA

Sud BiH: Prvostepena presuda Naseru Oriću zasnovana na pogrešnim dokazima

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine, jer se zasniva na dokazima na kojima se, prema odredbama krivičnog procesnog zakona, ne može zasnivati, te odredio ponovno održavanje pretresa pred ovim vijećem, saopšteno je iz Suda.
Naser Orić - Foto: RTRS
Naser OrićFoto: RTRS

U saopštenju se navodi da je Apelaciono odjeljenje za ratne zločine Suda BiH donijelo drugostepenu odluku kojom se uvažava žalba Tužilaštva BiH, te se presuda Suda BiH od 9. oktobra 2017. godine ukida i određuje održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Apelaciono odjeljenje smatra osnovanim prigovor u žalbi Tužilaštva BiH da je prvostepeno vijeće učinilo bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, odnosno da se presuda zasniva na dokazima na kojima se, prema odredbama krivičnog procesnog zakona, presuda ne može zasnivati, ističući da je iz tih žalbenih razloga učinjena povreda imala za posljedicu ukidanje prvostepene presude.

Prvostepenom presudom Orić i Muhić su oslobođeni od optužbe, i to da je Orić počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika prema Krivičnom zakonu SFRЈ, a Orić i Muhić da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika istog zakona, navodi se u saopštenju.

Protiv ove presude žalbu je izjavilo Tužilaštvo BiH zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da Apelaciono vijeće uvaži žalbu, u cijelosti ukine prvostepenu presudu i održi pretres.

Branioci optuženih dostavili su Sudu BiH odgovore na žalbu Tužilaštva BiH, s prijedlogom da Apelaciono vijeće odbije žalbu kao neosnovanu i potvrdi prvostepenu presudu,

Na sjednici Apelacionog vijeća 8. maja tužilac Tužilaštva BiH ostao je pri svojim navodima iznesenim u žalbi, te je ukratko izložio, a branioci iznijeli odgovore na izjavljenu žalbu sa kojom su se Orić i Muhić saglasili, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Bivši komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić i pripadnik te vojske Sabahudin Muhić Tužilaštvo BiH tereti da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića