latinica  ћирилица
09/06/2018 |  11:24 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

Osuđeni Srbi u Estoniji u katastrofalnim uslovima izdržavaju kazne

Međunarodni komitet Crvenog krsta zatražio je od predsjednika Mehanizma u Hagu Teodora Merona da preduzme odgovarajuće mjere za poboljšanje uslova u kojima u zatvoru u Estoniji izdržavaju kazne haški osuđenici Milan Martić, Dragomir Milošević i Milan Lukić.
Milan Martić (foto: www.sense-agency.com) -
Milan Martić (foto: www.sense-agency.com)

Međunarodni komitet Crvenog krsta, čiji su se predstavnici nedavno lično uvjerili u katastrofalno stanje u estonskom zatvoru u Tartuu, pisao je Meronu o izuzetno teškim uslovima u kojima Martić, Milošević i Luković izdržavaju kazne, pišu Večernje novosti.

Od Merona je zatraženo i da odgovori na pitanja u vezi sa osnovnim ljudskim pravima srpskih osuđenika.

Ključni problem srpskim zatvorenicima je jezik, a time i neadekvatno liječenje, jer estonskim ljekarima ne mogu da objasne šta ih bole niti ih razumiju kada im oni neku terapiju, pišu Novosti.

Beogradski dnevnik napominje da srpske osuđenike prevoze u kavezu kada ih vode na specijalističke preglede, a dok ih ljekari pregledaju vezane su im ruke i noge.

Nemaju ni mogućnost da rade u zatvoru, a obavezni su da plaćaju struju, hranu i sredstva za higijenu. Ne mogu da čitaju knjige na srpskom jeziku, jer u zatvoru nije dozvoljen prijam paketa, a ukinut im je i satelitski program na srpskom jeziku.

Martić je neko vrijeme bio u samici, jer nije obrisao hodnik zbog upale nerva u ruci, a to nije mogao da objasni, dok je Lukiću danonoćno bilo upaljeno svjetlo u ćeliji što mu je potpuno poremetilo san.

Martićev branilac Predrag Milovančević je potvrdio da su više puta žalili sudu u Hagu na neodgovarajuće uslove u Estoniji nakon čega je Meron pisao Estoniji i izražavao zabrinutost, a Estonci odgovarali da je sve u skladu sa njihovim zakonima.

- Kažu, Martić ne zna ni estonski ni ruski jezik, a nemaju prevodioca. Kako ga onda liječe kada ne razumiju šta ga boli? Prije nego što je poslat u Estoniju obavijestili smo sud o svemu, ali oni su ga, ipak, poslali tamo znajući kakvi su uslovi - rekao je Milovančević.

Prema njegovim riječima, Martić, koji je dijabetičar, u Estoniji je potpuno lišen mogućnosti resocijalizacije, zabranjeno mu je pušenje, a mjesecima nije mogao da popravi zub.

Meron je ranije odbijao molbe srpskih osuđenika da ih prebaci u drugu državu na izdržavanje kazne, uprkos tome što su branioci trojice osuđenika, kao i Ministarstvo pravde Srbije ukazivali na nehuman tretman, nesprovođenja postupka resocijalizacije i surove uslove koji su daleko ispod evropskih zatvorskih standarda.

Obrazloženje je bilo da "navedene pritužbe nisu dovoljan razlog", pišu Večernje novosti.

Službenik u Mehanizmu nedavno je srpskom diplomati u Holandiji rekao da je upoznat sa teškim uslovima izdržavanja kazne i da je na to više puta skretao pažnju Meronu.

Finska se izjasnila da je voljna da preuzme srpske osuđenike, pa je Srbija zamolila Mehanizam da razmotri tu mogućnost.