latinica  ћирилица
09/06/2018 |  16:15 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Dolazak britanskih vojnih trupa miješanje u unutrašnje stvari BiH

Vijest da će Velika Britanija poslati dodatne vojne trupe u BiH, koje bi trebalo da se priključe vojnim misijama Evropske unije i NATO-a, ustalasala je javnost i izazvala broje rekacije. I dok zvaničnici iz Srpske poručuju da ne znaju ko je naručio dolazak britanskih vojnika, sa bh. nivoa nema zvaničnih informacija. Reagovala je i ruska ambasada u BiH.

Prema pisanju londonskog "Tajmsa" uloga ojačanih britanskih vojnih snaga u BiH biće da spriječe ruski uticaj u BiH i njihovo uplitanje u predstojeće izbore. Indirektno je to potvrdio britanski sekretar za odbranu, Gevin Vilijamson, tokom posljednjeg sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu. On ističe da ovaj razmještaj snaga pokazuje njihovu predanost da izbori u BiH budu, kako kaže, slobodni i pošteni, te da budu održani bez malicioznih spoljnih uticaja.

Međutim, iz britanske ambasade u Sarajevu navode da je Britanija slanjem dodatnih vojnika odgovorila na zahtjev operativnog komandanta EUFOR-a DŽejmsa Everarda, kako bi se unaprijedili kapaciteti snaga Evropske unije, ističući da ova misija nije usmjerena protiv Rusije ili bilo koje druge zemlje.

Reagovao je i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, koji smatra da upućivanje pojačanja EUFOR-u tokom opštih izbora u BiH šalje pogrešnu poruku kako za BiH, tako i za međunarodnu zajednicu, jer se, kaže, stiče utisak da je situacija u zemlji napeta i zahtijeva međunarodno angažovanje, što nije tačno. Ivancov je rekao da ne zna čime se rukovodio operativni komandant EUFOR-a pri donošenju takve odluke.

"Skrenuli smo pažnju na izjavu britanskog sekretara za odbranu Gevina Vilijamsona. Vidjeli smo i objašnjenje Britanske ambasade da ta misija nije usmjerena protiv Rusije i da se vojnici šalju na zahtjev EUFOR-a. Ostavimo tezu o malignom uticaju na savjest državnog sekretara, pogotovo jer smo više puta govorili o našoj ulozi ovdje", izjavio je Ivancov.

Da je angažman dodatnih snaga nepotreban, smatra i predsjednik Srpske, Milorad Dodik. Kaže da to niko iz Republike Srpske nije tražio.

"Ako je to samostalno urađeno od strane Britanaca, onda je to samo njihova akcija i miješanje u unutrašnje stvari BiH. To je akt koji se može graničiti sa aktom upada u ovu zemlju", rekao je Dodik.

Ako je dolazak trupa zatražio neko sa bh. nivoa, onda će morati da objasni zašto to radi, rekao je Dodik. Da je poziv za angažovanje dodatnih trupa stigao upravo od političara na bh. nivou, koji na taj način pokušavaju da stvore što bolju poziciju pred izbore, smatra poslanik SNSD-a Milica Marković.

"Mislim da su tu itekako umiješani prsti domaćih političara, mislim prije svih Mladena Ivanića, koji je poznat kao političar koji ima jako bliske veze i kontakte sa raznim organizacijama i institucijama u Britaniji", dodaje Markovićeva.

Srpski član Predsjedništva, Mladen Ivanić, nije želio da komentariše ove navode, a iz njegovog kabineta kratko su nam odgovorili da ne žele da budu dovodeni u bilo kakav kontekst u vezi sa ovom informacijom.

Potpredsjednik Narodne skupštine, Nenad Stevandić, najavljeni dolazak britanskih vojnika vidio kao antirusku histeriju i pokušaj novog pritiska na srpske političare.

"Po tim stereotipima se Srbi neminovno ubrajaju u ruske prijatelje. Bez obzira da li su karakterisani kao prozapadni ili proistočni, prema njima se postupa po hodogramu da su oni pretpostavljeni ruski prijatelji", kaže Stevandić.

Podsjećamo, beogradske Večernje novosti i ranije su pisale da su britanske obavještajne službe već formirale logistički i operativni centar u Sarajevu, čiji je cilj smanjenje ruskog uticaja, prije svega na srpske političare, a zatim i okretanje BiH ka NATO-u.