latinica  ћирилица
09/06/2018 |  16:31 ⇒ 10/06/2018 | 10:11 | Autor: RTRS

Bespravna nadogradnja dobojske tvrđave – legalizacija ili rušenje?

Ne nazire se epilog bespravne nadogradnje na dobojskoj tvrđavi, zaštićenom nacionalnom spomeniku. Dok se rušenje odlaže, investitor pokušava da legalizuje bespravnu gradnju, ali osim ostavki i krivičnih prijava, ništa konkretno nije urađeno da se spor riješi.

Kako se gradilo na dobojskoj tvrđavi utvrdila je i inspekcija koja je zaustavila radove i naredila rušenje. Sa istekom svih rokova dosadašnji direktor Turističke organizacije suočio se sa kaznama, pa je to jedan od razloga njegove ostavke.

"Nisam ni doprinio tome da se ti radovi tako izvrše na tvrđavi niti sam se osjećao odgovornim da takve kazne snosim ja lično. I dalje tvrdim da ne mora biti isključivo rušenje", rekao je Vladimir Marković, bivši direktor Turističke organizacije Doboj.

Ostavku je podnijela i prethodna direktorka, a zbog nestručne nadogradnje zaradila je i krivičnu prijavu. Međutim, spekulisalo se da je za sve kriv vrh dobojskog NDP-a, čiji kadrovi su forsirali gradnju bez dozvola. U ovoj stranci odgovornost ne preuzimaju.

"Ima odgovornosti u smislu da se nagradi idejni vođa koji je vratio gradinu od smeća u funkciju gdje sad svaki dan dolazi 50-ak turista", ističe predsjednik GO NDP-a Sretko Đurković.

Za spornu dogradnju na dobojskoj tvrđavi nadležne institucije nisu dale svoju saglasnost, a svi radovi obavljani su bez ijedne zakonom propisane dozvole, navode u Inspektoratu. Investitor je pokušao da sve to legalizuje, ali bez uspjeha.

"Umjesto zatražene sanacije i adaprtacije investitor je mogao uz odobrenje republičkog Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa zatražiti kod nadležnog ministarstva lokacijske uslove za rehabilitaciju. U tom slučaju se kroz projektnu dokumentaciju utvrđuje mogućnost zadržavanja i prilagođavanja izvedenih radova" saopštila je Republička uprava za inspekcijske poslove.

Nakon ostavke bivšeg, TO je dobila novog direktora. Biće to treći direktor iz NDP-a koji će pokušati da riješi spornu nadogradnju. Za radove na dobojskoj tvrđavi iz gradske kase plaćeno je oko 240.000 maraka, a procjena je da bi rušenje koštalo oko 80.000.