latinica  ћирилица
11/06/2018 |  18:42 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Nastavljena arheološka iskopavanja na mjestu ostataka manastira Đurđevac

Na lokalitetu Kriva Rijeka na tromeđi Kozarske Dubice, Novog Grada i Prijedora nastavljena su arheološka iskopavanja na mjestu na kojem su pronađeni ostaci manastira Đurđevac. Pretpostavlja se da manastir potiče iz 14-og vijeka.

Tragom vijesti iz Šematizma banjalučko-bihaćkog iz 1901.godine, prije tri godine počela su arheološka iskopavanja na lokalitetu Krive Rijeke. Cilj - sačuvati kulturno i duhovno blago ovog područja na kojem je bio manastir Đurđevac.

"Radi se o impozantnom lokalitetu, odnosno o jednoj velikoj uslovno kažemo manastirskoj crkvi. Koja je nekih dimenzija 18 puta 10 m čije smo ispod ove šume tragove našli", kaže arheolog Milenko Radivojac.

Pero Todorović, konzervator iz Zavičajnog muzeja Gradiška, ističe da je ta površina bila veoma urušena i da je trebalo pristupiti sanaciji, da bi se vidjelo kako je nekada bilo.

Mještani Krive Rijeke bili su iznenađeni kada je prije tri godine isječena šuma na lokalitetu na kojem se vrše arheološka iskopavanja.

"Mi smo čuli za vodu ove njive i oranice. Tu smo dolazili kao djeca pecati ribu, ali nikad nismo pretpostavljali da tu ima manastir. Evo, dokazalo se da ima", kaže Draško Šipka iz Krive Rijeke.

Zbog nedostatka sredstava, zasad neće biti istraživano šire područje na kojem se pretpostavlja da je bio konak i ostali prateći sadržaji manastira Đurđevac.

Pretpostavlja se da je manastir srušen početkom 16. vijeka, pred najezdom Turaka.