latinica  ћирилица
11/06/2018 |  20:59 ⇒ 12/06/2018 | 12:47 | Autor: SRNA

Predstava "Ustav Republike Hrvatske" najbolja na Teatar festu

Pozorišni komad "Ustav Republike Hrvatske" Ante Tomića, Rajka Grlića i Željke Udovičić proglašen je za najbolju predstavu na 21. Teatar festu "Petar Kočić" u Banjaluci.

Žiri festivala, u sastavu Duško Ljuština, Vladimir Đuričić i Željko Erkić, ocijenio je da ova predstava, u režiji Vinka Brešana i produkciji Satiričnog kazališta "Kerenpuh" iz Zagreba, na hrabar način govori o problemima u savremenoj Hrvatskoj i pomjera granice savremenog teatra.

Ova predstava odnijela je i nagrade za najbolji dramski tekst, koja je dodijeljena Tomiću, Grliću i Udovičićevoj, te za najbolju mušku ulogu, koju je dobio Borko Perić za ulogu Vjekoslava Kralja.

Nagradu za najbolju mušku ulogu, osim Perića, dobio je i Branislav Lečić za ulogu Simeona Njegovana Lupusa u predstavi "Korešpodencija" u produkciji "Zvezdara teatra" iz Beograda.

Za ulogu Milice Njegovan u ovoj predstavi nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Anica Dobra, dok je za režiju ove predstave nagrađen Gorčin Stojanović.

Selektor ovogodišnjeg Teatar festa "Petar Kočić" bio je reditelj Marko Misirača.

Glumica Ena Radovanović iz Banjaluke sa predstavom "Da sam je pozorište/zapalila bih se/" pobjednik je festivala monodrame mladog glumca "Da svako ostavi svoj trag", koji je održan u okviru Teatar festa.

Specijalna nagrada ovogodišnjeg Teatar festa "Petar Kočić" dodijeljena je glumici Narodnog pozorišta Sarajevo Kaći Dorić za ulogu bake, gospođe mame u predstavi "Sve se nekako preživi osim smrti".

Nakon dodjele nagrada, u Narodnom pozorištu Republike Srpske u čast nagrađenih odigrana je predstava "Grupa TNT - Alan Ford/Povratak otpisanih", rađena u koprodukciji "Gledališča koper" i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, u režiji Kokana Mladenovića.