X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
12/06/2018 |  11:26 | Izvor: Agencije

Šta je zaista zdravije - zaslađivači ili šećer?

Upotrebom vještačkih zaslađivača nećete preko noći smršati i oni nisu zamjena za kvalitetnu dijetu.
Šećer - Foto: RTRS
ŠećerFoto: RTRS

O uticaju šećera na zdravlje ne treba puno pisati. I djeca znaju kako previše slatkiša i šećera može da uništi zube, a česta i dugotrajna konzumacija može podstaknuti razvoj niza bolesti, kao što je i dijabetes tipa 2.

Oni koji ne mogu odreći šećera, u pokušaju da smanje unos zbog potrebe mršavljenja ili čuvanja zdravlja, posegnuće za vještačkim zaslađivačima. Iako, za razliku od pravog šećera, vještački šećer nema kalorija ili ima jako malo, pravo je pitanje kakav je njihov uticaj na naše zdravlje i jesu li oni "zdraviji" od običnog, bijelog šećera?

Veliki broj različitih vrsta vještačkih zaslađivača nalazi se u nizu prehrambenih proizvoda, od hrane do pića. Svima njima misija je ista - imitirati šećer ukusom, a umanjiti njegove loše karakteristike. Neki zaslađivači kao što su saharin, sukraloza, acesulfam K i aspartam, jako su slatki čak i u malim dozama, što ih čini idealnim za upotrebu u nizu proizvoda koji se identifikuju kao da su bez šećera, poput raznih pića, slatkiša, guma za žvakanje i sl.

Ostali poput sorbitola i ksilitola (brezinog šećera) dobra su zamjena u nizu proizvoda za one koji bi iz zdravstvenih razloga trebalo da izbjegavaju šećer. Većina ovih zamjena dolazi i s nizom upozorenja, pa ne čudi što će mnogi stručnjaci na pitanje da li treba da koristimo ove zamjene za šećer, odgovoriti kako je riječ o "ličnom izboru".

Ograničavanje unosa šećera uvijek je dobro i može smanjiti rizik od razvoja gojaznosti, propadanja zuba i dijabetesa. Kada je riječ o količini svakodnevnog unosa šećera, potrebno je reći da jedna limenka poznatog gaziranog pića sadrži oko devet kockica šećera, što je mnogo više od preporučene dnevne količine koju bi odrasla osoba trebalo da konzumira. Važno je znati da zbog upotrebe vještačkih zaslađivača nećete preko noći smršati i da oni nisu zamjena za kvalitetnu dijetu i zdrav pristup ishrani.

Koliko je sintetički šećer zdrav?

Iako je većina zaslađivača sintetički proizvod, neki su napravljeni od prirodnih tvari, kao što je npr. zaslađivač na bazi stevije koji je napravljen od listova biljke. Sintetički proizvod ne znači i da je nužno riječ o proizvodu koji nije zdrav. Kako bi kupcima olakšali izbor, na svakom prehrambenom proizvodu mora biti jasno naznačeno sadrže li zaslađivač sa niskim kalorijama. Ali sami zaslađivači ne garantuju mršavljenje, a cijeli proces biće uspješan jedino ako je usklađen s kompletnom ishranom i redovnim vježbanjem.

- Postoje studije koje pokazuju da oni koji konzumiraju hranu s manje kalorija, kratkoročno i dugoročno, imaju tendenciju gubitka težine - rekla je dr Stejsi Lokier.

Regulacija svakog vještačkog zaslađivača strogo je određena pa tako proizvođači moraju pokazati dokaze da zaslađivač nema nikakvo štetno dejstvo. Između ostalog, moraju dokazati da ne uzrokuje razvoj tumora, da ne utiče na reproduktivne organe, da se ishranom u organizmu ne pretvara u druge potencijalno nesigurne elemente, da ne uzrokuje alergijske reakcije i sl.

Evropska agencija za bezbjednost hrane određuje prihvatljivu dnevnu mjeru njihove konzumacije, što se smatra dovoljnim da za sigurno uzimanje svakog dana bez štetnih efekata.

Odrasla osoba teška oko 70 kilograma može dnevno da popije 14 konzervi napitka bez šećera ili 40 čajnih kašika zaslađivača aspartamana u čaju ili kafi, i neće prekoračiti dnevni limit. Kod djece je riječ o četiri limenke pića i 13 kašičica zaslađivača. Ali ako se pitate što je sa nuspojavama, s obzirom na niz negativnih stvari koje se mogu čuti ili pročitati, čvrstih dokaza o štetnosti ipak nema, piše Bi-Bi-Si.

Vještačke zaslađivače ne smiju da konzumiraju djeca mlađa od tri godine, ali trudnice smiju. Osobe rođene s rijetkim genetskim poremećajem fenilketonurija treba da izbjegavaju aspartam jer može biti štetan za njih. Ostali prosječno zdravi konzumenti vještačkih zaslađivača treba da znaju da prevelika konzumacija može da uzrokuje nadutost i dijareju. Oboljeli od dijabetesa će najčešće koristiti zamjene za šećer, posebno zovin šećer.

Količina i uloga šećera u organizmu posebno je važna kod dijabetičara. Šećer je vrsta ugljenikohidrata i utiče na nivo glukoze u krvi, a smanjenje unosa šećera može pomoći u održavanju nivoa glukoze u krvi pod kontrolom. U slučaju dijete, ako je potrebna, dijabetičari ne bi trebalo u potpunosti da izbace šećer.