latinica  ћирилица
12/06/2018 |  16:29 | Autor: TANЈUG

Kineska vaza iz 18. vijeka prodata za 16,2 miliona evra!

Kada je pronađena u kutiji za cipele u potkrovlju u Francuskoj, malo ko je pomislio da će kineska vaza iz 18. vijeka biti prodata za 16,2 miliona evra.
Kineska vaza iz 18. vijeka - Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Kineska vaza iz 18. vijekaFoto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Postignuta cena je bila veća za više od 20 puta od procijenjenih 500.000 do 700.000 evra u "Sotbiju". To je najviša cena za pojedinačan proizvod koji je ta aukcijska kuća prodala u Francuskoj.

Vaza se nalazila u potkrovlju sa ostalim predmetima, kao dio nasljedstva. Francuska porodica je pronašla vazu i donijela je kod aukcionara.

"Ta osoba (prodavac) je doputovala vozom, potom metroom i došla do 'Sotbija' i do moje kancelarije sa vazom u kutiji za cipele zaštićenom novinama", ispričao je za Rojters ekspert za azijsku umjetnost Olivije Valmer.

"Kada je stavila kutiju na moj sto i kada smo je otvorili bili smo zapanjeni njenom ljepotom", rekao je Valmer.

Ispostavilo se da je vaza visine 30 centimetara oslikana u delikatnim nijansama zelene, plave, žute i ružičaste boje bila dobro očuvan primerak napravljan za cara dinastije Đing.

Prema rečima portparolke "Sotbija", vlasnici su znali da vaza ima neku vrednost, ali ne toliku kao ni da je iz perioda dinastije Đing.

Aukcija je trajala 20 minuta, što je dugo za takvu prodaju i više ljudi se nadmatalo za nju.

Kupac je bio iz Azije, ali "Sotbi" ne želi da otkrije njegov identitet.