latinica  ћирилица
13/06/2018 |  12:02 | Autor: RTS

Čuvajte se sunčevog zračenja i kada niste na plaži

Tokom ljetnjih mjeseci koža je najviše izložena sunčevom zračenju, a ljekari upozoravaju da to može da bude veoma opasno i štetno i da se od sunca treba štititi i kada nismo na plaži.
Ilustracija (Foto: profimedia) -
Ilustracija (Foto: profimedia)

Sunce zrači infracrvenim zračenjem (IR), vidljivom svjetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV). Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći dio zračenja od čak 54 do 56 odsto predstavlja infracrveno zračenje, 39 odsto je vidljivo svjetlo i oko pet do sedam odsto predstavlja ultraljubičasto zračenje.

Prilikom dugog izlaganja suncu oštećenje kože izazivaju ultraljubičasti zraci, a infracrveni zraci najdublje prodiru u kožu.

Dermatolozi upozoravaju da je infracrveno zračenje četiri puta jače i štetnije od ultraljubičastog i da dovodi do mnogobrojnih i dugoročnih oštećenja kože. Čak prodire najdublje u kožu, izazivajući brojna oštećenja DNK, zbog čega se direktno povećava rizik od pojave raka kože.

Dr Danijela Milčić podsjeća da se neželjeni efekti sunčevog zračenja ne vide odmah, osim u slučajevima kada se intenzivno izgori na suncu, što može nekada da bude bolno i dramatično.

Oštećenja na koži, kako je ukazala, mogu dovesti do stvaranja prekanceroza i raznih vrsta karcinoma kože koji se javljaju tek nakon više godina od našeg neodgovornog ponašanja.

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod djece, a dr Goran Vukomanović, kaže da se prije odlaska na more u putnu apoteku obaveznu spakuje krema za sunčanje.

- Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca sa visokim zaštitnim faktorom, preporučena za uzrast djeteta i da se dijete radovno maže. Pretjerano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom cijelog života - naglasio je dr Vukmanović.

Krema za sunčanje se nanosi na sve dijelove kože desetak minuta prije izlaska na sunce, a treba odabrati kreme koje osim od ultraljubičastog štite i od infracrvenog zračenja.