latinica  ћирилица
13/06/2018 |  15:42 ⇒ 18:23 | Autor: RTRS

U UKC Banjaluka prvi put izvedena intervencija čišćenja arterija balonom

Tim ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, pod nadzorom kardiologa iz Švajcarske Florima Cuculija, izveli su složenu inerventnu kardiološku proceduru. Riječ je o balonu visokog pritiska koji se koristi za čišćenje arterija.

Operisani pacijent ranije je bio podvrgnut kardiološkim procedurama koje su bile neuspješne.

"Ovaj balon je švajcarske proizvodnje i ima veliku silu kojom je moguće otvriti veoma kalcifikovane arterije. Koristili smo silu od 50 atmosfera i uspjeli smo da otvorimo arteriju pacijenta koja je bila blokirana", kaže doktor Cuculi.

Šef Odjeljenja interventne kardiologije UKC-a Republike Srpske Saša Lončar rekao je da su danas na Klinici za kardiologiju imali priliku da rade jednu proceduru koja se, prema njegovom mišljenju, ni u jednom drugom centru na Balkanu ne bi mogla uraditi, jer nemaju taj balon.

"Sve balone koje smo imali do sada i koji su u upotrebi nisu uspjeli da razbiju kalcijum i otvore arteriju, ovaj poseban balon je to uspio i korist za tog pacijenta je u stvari što će biti bez simptoma, s jedne strane. To suženje smo razbili stavili smo stent i pacijent je dobio novu arteriju, koja u principu hrani njegovo srce", rekao je Lončar.

Posjetom kardiologa iz Švajcarske, Univerzitetsko klinički centar nastavio je dobru međunarodnu saradnju sa različitim institucijama i klinikama, koja je značajna za edukaciju domaćeg kadra.

Načelnik Klinike za kardiologiju UKC Republike Srpske Tamara Kovačević Preradović izrazila je zadovoljstvo što su na ovoj klinici ugostili kolegu Cuculija, tim prije što je ovo prva ovakva procedura u ovom regionu.

"Ovo je dio dugogodišnje međunarodne saradnje sa različitim institutima i klinikama, gdje, kada pogledamo usko specifično određene stručne stvari, dobijamo svjetske stručnjake za pojedine oblasti, čime mnogo unapređujemo edukaciju našeg kadra, ali i edukaciju kolega drugih ustanova", rekla je Preradovićeva.

Intervencija, u kojoj se koristi novi savremeniji balon za čišćenje arterija, biće redovna procedura u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Nova procedura, poručuju ljekari, značajno će pomoći pacijentima sa problemom začepljenih arterija.

U Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske godišnje se obavi oko 1.800 kardioloških procedura, koliko urade svi ostali centri u BiH.