latinica  ћирилица
13/06/2018 |  16:07 | Autor: SRNA

Tri lica iz Banjaluke oboljela od malih boginja

Tri lica iz Banjaluke, među kojima je i dijete, oboljela su od malih boginja, čime je ukupan broj oboljelih u Republici Srpskoj povećan na 69, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Srpske.
Male boginje (ilustracija) -
Male boginje (ilustracija)

"Osim djeteta, oboljela su i dva odrasla lica. Svi su sa lakšom kliničkom slikom i nisu epidemiološki povezani", navode iz Instituta.

Od početka marta u Banjaluci je prijavljeno 40 oboljelih, Istočnom Sarajevu šest, Vukosavlju, Laktašima i Kozarskoj Dubici po četiri, Modriči tri, Novom Gradu dva, te u Vlasenici, Šamcu, na Palama, Srpcu, Čelincu i Šipovu po jedno lice.

Od ukupnog broja oboljelih, do sada je hospitalizovano 41 lice.

"Na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci trenutno nema hospitalizovanih lica oboljelih od malih boginja", navode iz Instituta.

Iz Instituta dodaju da od ukupno 69 oboljelih od malih boginja u Republici Srpskoj, 58 nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano za svoju dob ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Male boginje su virusno zarazno oboljenje koje se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.