X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/06/2018 |  17:56 ⇒ 14/06/2018 | 16:37 | Izvor: RTRS

"U BiH dolaze britanski vojnici zamaskirani da prisluškuju" (VIDEO)

U Bosnu i Hercegovinu dolazi 40 britanskih obavještajaca, zamaskiranih u vojnu jedinicu, čiji će zadatak biti da prisluškuju, prate i prave informacije za medije, izjavio predsjednik Srpske Milorad Dodik za našu televiziju. Zamjerio je na pasivnosti srpskom članu Predsjedništva Mladenu Ivaniću, koji je je ranije rekao da dolazak 40 britanskih vojnika u sastav EUFOR-a, ne može da ugrozi Republiku Srpsku.
Tajms - Foto: ilustracija
TajmsFoto: ilustracija

U EUFOR-u je i definitivno potvrđen dolazak 40 britanskih vojnika u BiH. Tvrde da je riječ o manjoj izviđačkoj jedinici. Britanski list "Tajms" ranije je prenio izjavu britanskog sekretara za odbranu Gevina Vilijamsona da se vojnici šalju radi sprečavanja navodnog miješanja Rusije u oktobarske izbore. Predsjednik Srpske nema dilemu da je riječ o vojnim obavještajcima, čiji je dolazak „prikriven“ navodnim potrebama EUFOR-a.

"Radi se o tome da u BiH dolaze ljudi tog kalibra, obavještajci zakamuflirani u vojnike koji će raditi na psisluškivanju, praćenju i na stvaranju informacija servisiranju informacija medijima, znajući kako rade vojne službe", kaže Dodik.

Dodik kaže da pojedinci iz Srpske neopravdano minimiziraju dolazak britanskih vojnika. Komentarišući izjavu srpskog člana Predsjedništva Mladena Ivanića datu federalnim medijima, da vlast u Srpskoj nepotrebno diže galamu i da je SNSD slabiji nego što je mislio, ukoliko se prepao 40 vojnika, Dodik je rekao da strani obavještajci nisu potrebni Republici Srpskoj, i pita da li je Predsjedništvo BiH bilo upoznato sa zahtjevom komande EUFOR-a za pojačanjem.

"Radi se o pripadnicima obavještajne službe strane zemlje. Neki kao što je Ivanić pitaju zašto se bojimo toga. Pa, eto ni mi se ne bojimo, ali kao je moguće da neko ko je član Predsjedništva kaže da je to u redu, jer to nije uredu. Očigledno je to dio ukupne atmosfere s ciljem da Ivanić i ostali prođu na izborima na zajedničkom nivou", naglasio je Dodik.

Ruski ambasador Petar Ivancov smatra da upućivanje pojačanja EUFOR-u šalje pogrešnu poruku, jer se stiče utisak da je situacija u BiH napeta, a tezu o tzv. malignom, ruskom uticaju ostavio je na savjest britanskom državnom sekretaru.

Iz EUFOR-a bez odgovora kada tačno dolaze, koliko ostaju i kakvi su im zadaci. Kakvi god bili, pitanje je kako će 40 britanskih izviđača doprinijeti slobodnim i poštenim izborima u BiH.