latinica  ћирилица
13/06/2018 |  19:28 ⇒ 21:25 | Autor: RTRS

Apsurd bh. pravosuđa: Nehru Ganić, optužen za ratni zločin, postao sudski vještak

Ima li kraja apsurdima u bh. pravosuđu? General tzv. Armije BiH Nehru Ganić, optužen za ratni zločin nad 32 srpska civila i zarobljenika u Čemernu kod Ilijaša, sa još 11 muslimanskih vojnika i oficira u drugom predmetu je postao sudski vještak. Svjedočio je uz odobrenje Sudskog vijeća, na poziv odbrane Mensura Đakića i Begzada Kajtazija, optuženih za zločin nad Srbima u Bukviku kod Brčkog. Tužilac je odbio da ga ispita.

Nehru Ganić je bio ratni komandant Teritorijalne odbrane muslimanske vojske u Brezi. Iste one jedinice koja je, zajedno sa svojim komandantom 10. juna 1992. godine bila dio udruženog zločinačkog poduhvata. Prema optužnici, učestvovali su u opštem napadu na selo Čemerno, u kojem je monstruozno likvidarano svo srpsko stanovništvo koje su zločinci u selu zatekli - djeca, žene, staraci, zarobljenici. Zajedno sa sa izvršiocima iz Breze i Vareša, Ganićeva jedinica sve objekte je porušila ili spalila. I zatrla tragove sela koje više ne postoji.

Sve ove navode Tužilaštva potvrdio je i Sud BiH. Ali, umjesto u pritvor i na optuženičku klupu, u suđenju koje neobjašnjivo nikako da počne, Nehru Ganić ušetao je slobodan, u sudski kompleks! Pred sudnicom sa optuženima i njihovim advokatima “razrađivao” je taktiku. A onda zasjeo na klupu za vještake – “pravednike” kako to esnaf voli da kaže.

Duže od dva časa, baš kao studentima vojne akademije, objašnjavao je taktiku ratovanja, borbene rasporede i vojna pravila. Crtao karte, pretpostavljao, po samo njemu znanim kriterijumima, procjenjivao i na kraju, “velikodušno” sudskom vijeću “sugerisao” kako njegov ratni saborac i takođe komandant bataljona, koji je zločin nad Srbima počinio u naselju Bukvik kod Brčkog, nije mogao spriječiti ili kazniti počinioce.

Na ovakav nonsens u sudnici, odreagovao je jedino tužilac Miroslav Јanjić. Odbio je da ispituje optuženog za ratni zločin. No kakva volšebna slučajnost – od traženog video-materijala cijelog ročišta, baš taj dio snimka nije nam dostavljen.

"Ispitivanje vještaka protiv koga je potvrđena optužnica za ratne zločine predstavlja kršenje svih načela Zakona o krivičnom postupku BiH i omalovažavanje žrtava srpske nacionalnosti, kao i svih žrtava u BiH. Јa u tome ne želim da učestvujem!”, izjavio je tužilac Јanjić.

Ko je prekršio Zakon o javnom informisanju i načinio “selekciju” video-materijala, stručne službe Suda BiH ili Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija DŽemila Begović!? Ista ona, koja je 12 godina radila kao tužilac i selektivno istraživala ratne zločine. A onda je presvukla togu i počela da presuđuje u istim tim predmetima “zaboravljajući” ono što i brucoši pravnog fakulteta znaju – da je iz predmeta u kojima je radila kao tužilac, kao sudija bila obavezna da zatraži vlastito izuzeće. I o tome da obavijesti predsjednika Suda.

Ali, ona je “zaboravila” oboje – sve dok, na pritužbe advokata optuženih, nije odreagovao Ranko Debevec, predsjedik Suda BiH i Begovićevu “sklonio” iz Odjeljenja za ratne zločine u ono koje sudi za organizovani kriminal. U svim predmetima, osim ovog!

Zašto su Mensur Đakić i Begzad Kajtazi izuzeci od pravila, odgovor smo tražili više puta u Sudu BiH. Nismo ga dobili. Samo je povremeno “zaboravna” Begovićeva još početkom aprila, kada je zarad pravde i pravičnosti tužilac Јanjić, tražio izuzeće optuženog vještaka “obećala” da će on ipak svjedočiti! Ne obazirući se na mišljenje kolega u vijeću Јasmine Kosović i Darka Samardžića!

Odluka u pisanoj formi od Suda do Tužilaštva “putovala” je više od dva mjeseca i postupajućem tužiocu, bar tako tvrdi ni do danas nije dostavljena. A trebala je! Advokat optuženog Kajtazija, protiv kojeg je nedavno tužilac podnio prijavu zbog prijetnji i uvreda, a zbog fizičkog nasrtaja, danas je zadovoljan svojim “remek djelom”. Brani neodbranjivo i krivicu prebacuje na tužioca!

"Cilj je da se diskredituje vještak to je teška zloupotreba Tužilaštva da se u toku vještačenja optuži za ratne zločine", rekao Osman Mulahalilović advokat Mensura Đakića.  

A vještak i optuženi ratni zločinac Ganić, vještačio je i ranije u korist svojih saboraca optuženih u predmetima Viktor Bubanj, Trusina i drugim! Baš kao i Martin Frančešević, koji je pred drugim vijećem u predmetu Sakib Halilović i Elfeta Veseli od vještačenja izuzet onog momenta kada je vijeće saznalo da se protiv njega vodi istraga! A Frančešević je tek osumnjičeni zločinac, za razliku od optuženog Ganića!