X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
13/06/2018 |  20:30 ⇒ 20:34 | Autor: SRNA

Јusko: U BiH nedostaje 6.000 IT inženjera

Ministar komunikacija i tranporta Ismir Јusko istakao je da je potreba za IT kadrom velika, te da se u ovom trenutku procjenjuje da nedostaje 6.000 IT inženjera za potrebe firmi u BiH.
Ismir Јusko - Foto: SRNA
Ismir ЈuskoFoto: SRNA

Јusko je obraćajući se učenicima Druge gimnazije u Sarajevu naglasio da se, prema evidencijama službi za zapošljavanje, na birou za zapošljavanje ne nalazi niti jedan IT inženjer, saopšteno je iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Na inicijativu Јuska u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i vodećom asocijacijom kompanija softverske industrije u BiH "Bit alijansom", pokrenut je pilot-projekat u srednjim školama Kantona Sarajevo s ciljem edukacije i ohrabrivanja mladih u odabiru perspektivnih zanimanja u informaciono-komunikcionim tehonoligjama /IKT/ i softverskoj industriji u cjelini.

U početnoj fazi pilot-projekta, predstavnici Ministarstva i pojedinih članica "Bit alijanse" obišli su četiri srednje škole Kantonu Sarajevo.

"Danas, kada je više nego teško doći do posla, imajte na umu da upravo IT stručnjaci nalaze posao. IT sektor je najperspektivnija industrijska grana koja ima brz i jak razvoj na tržištu", rekao je Јusko.

Učenicima navedenih škola obratili su se stručnjaci iz IKT oblasti i prenijeli im dio svog znanja i iskustva u radu.