latinica  ћирилица
14/06/2018 |  10:45 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

Foča- Studenti stomatologije u korak sa savremenim metodama

Medicinski fakultet u Foči otvaranjem Centra za biomedicinska istraživanja, jedinog u Republici Srpskoj, otvorio je studentima sva tri ciklusa studija mogućnosti za naučno-istraživački rad.

Među njima su i studenti stomatologije kojima je značajno i što usavršavaju znanje u odabiru boje zuba. O ovoj metodi učili su i od stručnjaka sa Univerziteta u Hjustonu.

Napredak estetske stomatologije sve je vidljiviji, pa je veoma aktuelno i izbjeljivanje zuba. Stručnjaci ističu da
protetičari imaju sve više zahtjeva estetske prirode.

Nedeljka Ivković, profesorica stomatološke protetike Medicinskog fakulteta Foča, kaže da je dostupno mnogo novih materijala, a primjenjuju se i nove tehnologija koje ovdje mogu da primijene u estetskoj stomatologiji.

Više od dvije decenije Rade Paravina, profesor Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Hjustonu, stomatolozima i zubnim tehničarima prenosi znanje kako da odrede boje kod izrade zuba i plombi.

Profesor Paravina kaže da ima mnogo prostora za napredak u ovoj oblasti i da svaki stomatlog teži ka boljem.

Susret sa profesorom Paravinom uvod je i u proširenje saradnje sa kolegama u Hjustonu.

Biljana Mijović, prodekanica za nauku i istraživanje Medicinskog fakulteta Foča, kaže da zahvaljujući i ovom centru mogu da uhvate korak sa svijetom u razmjeni iskustava.

Na Medicinskom fakultetu u Foči na četiri studijska programa – medicina, stomatologija, specijalna edukacija i rehabilitacija i zdravstvena njega, u tri ciklusa studija studira više od 1.500 studenata.