latinica  ћирилица
20/06/2018 |  11:27 ⇒ 15:00 | Autor: RTRS

Povećanje podsticaja daje pozitivne rezultate

Povećanje sredstava podsticaja sa 435.000 maraka na milion 850.000 u oblasti povrtarske proizvodnje, u tekućoj godini, uz obezbjeđena dodatna sredstva za nabavku sistema za navodnjavanje, već daje prve rezultate.

Sve pozitivno u agraru srpske pojedinci žele zaustaviti prenosom nadležnosti na nivo BiH, ali Srpska nema namjeru dati bilo kakvu saglasnost, rekao je predsjednik Milorad Dodik tokom susreta sa povrtarima u Kosjerevu.

Pozitivne trendove u agraru Srpske pojedinci žele zaustaviti prenosom nadležnosti na nivo BiH zagovaranjem neophodnosti formiranja državnog ministarstva poljoprivrede.

- Mi nemamo namjeru da damo bilo kakvu saglasnost za to i to je naša jasna politika i svi oni koji su spremni da razmišljaju o tome i ovo što se odlučuje o poljoprivrednim stvarima na nivou BiH je oteto od nas i nije moglo na ovaj način da se da ali to je dio neke zastarjele prakse i mjenjaćemo to u novom vremenu - istakao je predsjednik Dodik.

Mnogi povrtari su podnijeli zahtjeve i za kapitalne investicije.

Dodatna sigurnost za povrtare je i redovna isplata podsticaja proizvodnji u tekućoj godini.

- U ovoj godini isplaćeno je 10.260.000 KM redovnih podsticaja i 1.260.000 od ukupno pet milkiona za navodnjavanje - podsjetio je Savo Minić, direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske.

U cilju povećanja konkurentnosti domaće povtarske proizvodnje za narednu godinu planirano je novo povećanje nivoa podsticaja u ovoj oblasti.