latinica  ћирилица
22/06/2018 |  18:58 ⇒ 23/06/2018 | 12:10 | Autor: RTRS

Novi detalji iz dokumenata obavještajnih službi: Tajne aktivnosti preko nevladinog sektora

Nakon što smo prenijeli dijelove plana za rušenje Milorada Dodika s vlasti, dolazak kontingenta britanskih obavještajaca, te plaćenih domaćih lica, ali i činjenicu da su pojedinci u Srpskoj i te kako dobro upoznati sa ovim planom - evo novih detalja iz dokumenata obavještajnih službi koji su u posjedu RTRS-a.

Јačanje brojnog stanja u pojedinim ambasadama, direktno umiješanim u plan mijenjanja nosilaca vlasti u Republici Srpskoj, a pod plaštom opasnosti od terorizma i ojačavanje i finansiranje BN televizije, kao medija koji je označen kao glavni oslonac opozicije, samo su dio aktivnosti nekoliko zapadnih službi.

Dio aktivnosti obavlja se preko nevladinog sektora, navodi se u dokumentima, riječ je o organizacijama: "Omladinski kulturni centar", "Zašto ne", Omladinski pokret "Revolt", "Oštra nula" i "Geto", svi iz Banjaluke.

"Finansiranje će se izvršiti preko Nacionalne zadužbine za demokratiju NED i USAID-a, a da ne bi bilo grešaka kao u Makedoniji, dio sredstava ići će i preko Američke privredne komore u BiH, koja će biti maska za eventualno djelovanje Soroševih organizacija."

Britanci, navodi se u ovim dokumentima, aktiviraju svoje organizacije u BiH, koje se kontrolišu i usmjeravaju preko Britanskog poslovnog kluba, kao i organizacije "Restart", te još nekoliko udruženja u Republici Srpskoj.

"Plan je da se u veoma kratkom periodu otvore paravan kancelarije NVO u Doboju, Bijeljini, Prijedoru, Brčkom, Mostaru i Trebinju. Sa ovom aktivnošću upoznat je i direktor OBA-e Osman Mehmedagić Osmica, te njegov uži dio tima. Svi iz SDA."

Na sastanku održanom na Ilidži, u prostorijama SDA, u februaru, predstavnici jedne ambasade tražili su da im se dostave saznanja dobijena prisluškivanjem razgovora na relaciji Sarajevo – Banja Luka, između Dragana Čovića i Milorada Dodika, te komunikacije između funkcionera Republike Srpske i Srbije.

Zahtjev je podrazumijevao i dostavljanje privatnih brojeva svih funkcionera SNSD-a i članova njihove koalicije.

"Tražene su biografije funkcionera, kao i podaci o policijskim funkcionerima Republike Srpske - biografije, detalji o učešću u ratu i trenutne dužnosti."

U maju je stiglo novih 20 pripadnika obavještajno - bezbjednosnog sektora jedne velike zemlje, koji su raspoređeni širom BiH, a koji govore srpski jezik.

Dio istog sektora tek treba da stigne, a obučava se u bazi Bondstil na KiM.

Iz Ukrajine, prema ovim podacima, treba da stigne grupa plaćeničkih formacija, koji su angažovani na posebnim zadacima. Biće smješteni u Hrvatskoj i radiće na destabilizaciji Republike Srpske prije i nakon izbora, navodi se u dokumentima koji su u posjedu RTRS-a.