latinica  ћирилица
23/06/2018 |  17:16 ⇒ 24/06/2018 | 16:17 | Autor: RTRS

Detalji iz dokumenta stranih obavještajnih službi – o naoružavanju paravojnih struktura oko SDA

Nastavljamo sa otkrivanjem detalja iz dokumenata obavještajnih službi, koji su u posjedu RTRS-a.

Nakon što smo prenijeli dijelove plana za obaranje Milorada Dodika kroz djelovanje brojnih domaćih organizacija i pojedinaca, u saradnji sa pojedinim političkim liderima, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom i stranim službama, donosimo detalje o naoružavanju paravojnih struktura, okupljenih oko SDA.

Za ovaj plan i ove aktivnosti zna samo mali broj ljudi u vrhu SDA, navodi se u dokumentima koji su u posjedu RTRS-a.

Denis Zvizdić je jedan od njih, a nabrojani su i šef OBE Osman Mehmedagić Osmica i nekadašnji generali Atif Dudaković i Ramiz Dreković. U dokumentima se navodi da od sredine 2012. godine, namjenska industrija Federacije BiH planski, po nalogu SDA, tajno radi na izradi teškog naoružanja i municije za potrebe paravojnih formacija Bošnjaka u slučaju izbijanja novih sukoba.

"To oružje se skladišti u djelovima FBiH koje kontrolišu Bošnjaci. Na više tajnih lokacija nalaze se skladišta, gdje se skladišti teško naoružanje, municija i streljačko naoružanje. Oruđa i oprema se u dijelovima prebacuju na tajne lokacije gdje se skladište i sklapaju".

Tome u prilog idu i ranije prijetnje Bakira Izetbegovića haubicama, puškama, raketnim sistemima, proizvedenim na teritoriji Federacije.

"Radićemo to za tržište, ali i za ne daj Bože", kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

I Fadil Novalić se "hvalio" rezultatima Vlade Federacije pred stranačkim kolegama. Rast namjenske industrije – i to vojne! Ne bilo kakav, već dramatičan, i ne samo zbog izvoza.

"Vi ste svjedoci da namjenska industrija ne služi samo izvozu. Ona povećava sigurnost naše zemlje, u momentu kada se i Srbija i Hrvatska naoružavaju. Mi smo u ovom mandatu završili proizvodnju samohodnih haubica 155 mm, proizvodnju puške. Naše granate danas umjesto 20 kilometara lete 42. Idemo na 50 kilometra", govorio je Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH.

U dokumentima se tvrdi da je 2012. godine tajno izneseno i uskladišteno teško oružje, topovi i haubice-2-3 diviziona velikog dometa, VBR-dva diviziona raznih kalibara, kao i municija za njih. U rejonu Hadžića i Pazarića nalaze se skladišta sa nekoliko miliona metaka streljačke municije raznih kalibara.

"Za navedene lokacije zna samo mali broj ljudi, koji su pod kontrolom šefa OBE Mehmedagića Osmice. O ovome su izlagali Atif Dudaković i Ramiz Dreković, zajedno sa Osmicom, kod Bakira Izetbegovića, tokom sastanka u februaru u Sarajevu".

Ovo potvrđuje navode da je OBA pod potpunom kontrolom SDA, te da je aktivno uključena u destabilizaciju prilika u Republici Srpskoj, zajedno sa liderima bošnjačkih partija i pojedinim političarima iz Srpske, prije svega SDS-ovim šefom izbornog štaba Draganom Mektićem, koji je uključen i poznaje samo dio ovog djelovanja. Prije svega, onaj o britanskim obavještajcima, o čemu je već bilo riječi.