latinica  ћирилица
24/06/2018 |  15:27 ⇒ 21:19 | Autor: RTRS

Šta donosi liberalizacija tržišta električne energije?

U okviru priprema za pristupanje Evropskoj uniji, regionalno energetsko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana pokrenuto je na Samitu u Beču 2015. godine. Koji su koraci preduzeti, i kakav uticaj bi regionalna integracija tržišta električne energije imala na ekonomski rast i energetsku stabilnost?

Liberalizacija tržišta električne energije donijela bi 270 miliona evra godišnje korisnicima u svim zemljama regiona, objavio je Sekreterijat Energetske zajednice u Studiji o Zapadnom Balkanu.

Takođe, povezivanje u energetici i prihvatanje propisa EU značilo bi stvaranje tržišta bez monopolista.

Video pogledajte i na našem Јutjub kanalu:

Bosna i Hercegovina znatno kasni u prenošenju i provođenju zakonodavstva EU u oblasti električne energije i gasa što dovodi u pitanje njenu kredibilnost u približavanju Evropskoj uniji i ima uticaj na daljnji razvoj, bezbjednost snabdijevanja i interes investitora.

Stručnjaci upozoravaju da je krajnje vrijeme za donošenje strateških odluka i rješenja kako se energetski bogata BiH ne bi dovela u poziciju da uvozi električnu energiju.

Energetski sektor se do sada oslanjao na fosilna goriva i ugalj, sada se okreće ka proizvodnji energije iz obnovljivih izvora što zahtijeva ozbiljan pristup ulaganju u ove izvore energije i provodjenje reformi.

Inicijativa za regionalno povezivanje uključuje i stvaranje regionalnog tržišta strujom i formiranje berze električne energije kao dio obaveza koje proističu iz članstva u Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope i evropskih integracija.